Ultimele Știri

Olguţa Vasilescu a cerut unui om de afaceri să plătească pentru concertul lui Goran Bregovici

lia

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a cerut unui om de afaceri să achite toate cheltuielile legate de susţinerea unui concert de către Goran Bregovici, în cadrul campaniei sale din 2012.

Lia Olguţa Vasilescu a organizat în 2012, pentru susţinerea candidaturii sale la Primăria Craiovei, un concert al artistului Goran Brecovici în municipiu.

Potrivit surselor citate, costurile concertului şi cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olguţei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmărea să încheie contracte cu Primăria Craiova.

În mai 2012, Lia Olguţa Vasilescu anunţa într-o conferinţă de presă la Craiova că Goran Bregovici va susţine un concert la lansarea candidaturii sale.

”Am spus că dacă tot aducem lăutari, măcar să fie unii de calibru. Cred că s-au săturat oamenii să îl vadă pe Mâţu (Petrică Mâţu Stoian, n.r.). Accesul la concert se face pe bază de invitaţii, iar colegii mei împart în oraş. (…) Invitaţia este a mea şi a domnului Radu Mazăre care m-a ajutat foarte mult în realizarea acestui eveniment. El va veni la Craiova şi ne va prezenta proiectul de cartier de locuinţe pentru tineri pe care l-a finalizat la Constanţa şi un alt proiect de locuinţe sociale, o să vedeţi cum se poate construi fără bani de la buget locuinţe pentru cei care nu au”, spunea atunci Olguţa Vasilescu.

Olguţa Vasilescu a fost susţinută în campania din 2012 ”cu materiale de publicitate achitate de firme” iar ”camioane încărcate cu produse de publicitate electorală” circulau în Craiova conform indicaţiilor sale.

Ea ar fi beneficiat de tot acest sprijin din partea oamenilor de afaceri, deoarece aceştia ”au avut în vedere calitatea de senator şi funcţia politică de vicepreşedinte al organizaţiei PSD Dolj şi influenţa pe care o putea exercita la nivel central şi local, în raport cu diverse contracte cu primăria”, au mai spus sursele citate.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a fost reţinută de procurorii DNA, fiind acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 pentru alegerea primarului municipiului Craiova şi că a primit apoi mită în calitate de primar.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, precizează procurorii.

Astfel, Vasilescu ar fi primit ”donaţii” în valoare de 135.907 euro, constând în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu, aleasă primar al Craiovei, a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, mai spune DNA.

Concret, în perioada respectivă, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, şi al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocieţiei non-profit în cauză, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către acest ONG, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizează că oamenii de afaceri au acceptat solicitările, în considerarea atribuţiilor pe care Olguţa Vasilescu le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

De asemenea, ”edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”, se mai arată în comunicatul DNA.

Olguţa Vasilescu va fi prezentată joi la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Elena Popescu şi Radu Preda au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*