Ultimele Știri

OIM România este de părere că imigranții vor fi în România doar în trecere: ”Migranţii vor în Schengen, în ţări cu salarii mari”

Șeful Biroului din România al Organizaţiei Internaţionale pentru Migrație, Mircea Mocanu spune că s-ar putea confrunta cu un val de imigranți, dar acest val se afla doar în trecere dearece imigranții ăși doresc să ajungă în țări din spațiul Shengen, una dintre preferințele lor fiind Germania.

Mircea Mocanu nu crede că va fi necesară activarea unor spaţii suplimentare de cazare în România pentru imigranţi:”Activarea nu cred că va fi utilă, pentru că nu vin sau, dacă vin, sunt doar în trecere. Toţi îşi doresc în Schengen. În plus, mulţi dintre ei au familii în Germania”, a explicat el.

Acesta a explicat că salariile mici sunt un motiv pentru care imigranții nu ar alege să se stabilească în România, ținând cont că un salariu într-o spălătorie sau într-o pizzerie/restaurant este undeva la 1.500 de lei, în timp ce în Germania ajunge la 1.500 de euro.

Şeful misiunii OIM în România a mai spus că, şi dacă s-ar schimba ruta pe care refugiaţii vin în Uniunea Europeană, în România ar fi doar în tranzit şi ar putea fi procesaţi prin cele şase centre existente. Practic, din momentul în care ajung în ţară şi solicită azil durează aproximativ două luni procesarea cererii de azil, conform Mediafax.

„Ulterior, intră în centrele în care sunt locuri şi pot sta pe perioada analizării cererii de azil, iar după finalizarea acestui proces fie primesc o formă de protecţie (refugiat, subsidiară sau tolerat), fie sunt returnaţi în ţara de origine dacă se contată că situaţia de acolo nu le pune viaţa în pericol. Dacă primesc statut de refugiat, acesta le permite să călătoarească oriunde în Europa, dar loc de muncă legal îşi vor putea găsi doar dacă obţin un permis de muncă într-o altă ţară din Uniunea Europeană”.

România ar trebui să lucreze în special la măsurile pe care le va putea lua pentru refugiaţi după ce aceştia vor obţine acest statut, întrucât presiunea mai mare va fi pe autorităţile locale, este de părere ședul OIM România.

„După ce va fi aprobată cererea, refugiatul este repartizat unei localităţi, iar primăria de acolo va trebui să se ocupe de el pentru a-i găsi un loc de muncă, pentru a-i înscrie copiii la şcoală. Practic, el va fi preluat de asistenţa socială de acolo, iar localitatea primeşte asistenţă specializată prin organizaţiile de profil din România. Deci autoritatea locală trebuie să le asigure servici ca pentru orice alt asistat social, iar celelalte servicii specifice sunt puse la dispoziţie prin proiecte europene implentate de organizaţii neguvernamentale”, a mai spus Mircea Mocanu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*