Ultimele Știri

Oficialii din MApN fac un pas înapoi! Nu vor să mai desființeze spitalul de Boli Cardiovasculare ”Vasile Cândea”

ion tintoi

În urma protestului medicilor și a unor documente oficiale apărute în presă, cu privire la faptul că MApN a inițiat un proiect de HG prin care se propune desființarea Spitalului de Boli Cardiovasculare ”Vasile Cândea” și asimilarea lui ca secție în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, oficialii din cadrul MApN împreună cu ministrul Apărării Mihnea Motoc, au căutat o soluție de mijloc, pentru a nu desființa cel mai performant spital de boli cardiovasculare din subordine.

”Un proiect de management realist nu poate pleca decât de la nevoia de îmbunătățire a standardelor și de asigurare a sustenabilității celor doua instituții, cu identificarea surselor de creștere a finanțării, orice altă motivație fiind iluzorie si ascunzând alte interese.

Avand în vedere formarea tehnică a noului guvern și apreciind experiența, capacitatea de înțelegere și bunele intenții ale Ministrului Apărării, domnul Mihnea Motoc, considerăm că este necesar ca Direcția Medicală să revina rapid în directa subordine a Ministrului și a Secretarului de Stat din MApN pentru a elimina disfunctionalitățile și a debloca situația de interimat managerial de la CCUBCVA, aplicând Ordinul Ministrului Apărării Naționale nr. 129 privind conducerea unităților sanitare cu paturi din rețeaua sanitară a MApN,” a declarat Prof. Univ. Dr. General dl. Ion Țintoiu.

„Discuţia purtată miercuri, 2 martie 2016, cu domnul general Cătălin Zisu a scos în evidenţă lipsa unui plan de management articulat care să susţină orice demers cu privire la viitorul CCUBCVA sau al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC). Mai mult, acesta a declarat că renunţă la ideea de integrare a CCUBCVA în SUUMC, şi schimbare a statutului juridic, menţionând că este dispus chiar să relocheze Centrul într-o nouă clădire.

Având în vedere strategia Ministerului Apărării Naţionale anunţată joi, 3 martie 2016, cu ocazia prezentării bilanţului pe 2015 şi a planului ce vizează activitatea MApN pe următorii ani, devine concludentă intenţia domnului general Cătălin Zisu de a valorifica un context geostrategic al României şi de a susţine, în umbră acestuia, desfiinţarea celui mai performant spital al MApN, fără un fundament argumentat din punctul de vedere managerial.

În conformitate cu prevederile Legii nr.346 din 21 iulie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, CLI funcţionează în subordinea Statului Major General şi are că principala misiune asigurarea sprijinului logistic a forţelor militare aflate pe teritoriul naţional, precum şi a trupelor aflate în teatrele de operaţii. Începând cu 2015 şi până în prezent structurile medico-militare ale MApN (Direcţia Medicală şi unităţile din subordine) au fost trecute în subordinea CLI.

Anterior, aceste structuri se aflau în subordinea directă a Ministrului Apărării Naţionale şi a Secretarului de Stat pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului. Iniţiativa acestui demers de desfiinţare a CCUBCVA a pornit tocmai din lipsa de înţelegere a funcţionalităţii sistemului medical, Comandamentul Logistic Întrunit neavând personal calificat, cu abilităţi şi competenţe în managementul sanitar. Această neînţelegere este reflectată de lipsa unei viziuni bazate pe o strategie fezabilă care să ţină cont atât de nevoile pacienţilor cu boli cardiovasculare cât şi de asigurarea sustenabilităţii Centrului.

În contextul declaraţiei făcute pe date de 3 martie 2016, de către Comisarul european, Corina Creţu, conform căreia 150 de milioane de euro, destinaţi construcţiei a trei spitale regionale în România, aşteaptă încă la Bruxelles, neexistând încă proiectele necesare, devine evident faptul că relocarea SUUMC şi CCUBCVA într-o construcţie nouă nu a fost o prioritate. Mai mult, din anul 2008 a fost semnată Hotărârea de Guvern 1594 care are în vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii Construcţie nouă – Spital Clinic de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila – în cazarmă 867 Bucureşti.

Această iniţiativa a fost blocată în toţi aceşti ani, deşi relocarea celor două instituţii ar fi rezolvat deficitul mare de spaţiu şi ar fi asigurat circuitele funcţionale la standardele necesare, fără a fi nevoie de schimbarea statului juridic al CCUBCVA. A invocă în acest moment necesitatea desfiinţării Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare „Academician Vasile Cândea” şi a condiţiona de această decizie întocmirea unui proiect de management menit să atragă fonduri europene în scopul construcţiei unui nou spital, reprezintă o încercare de a masca intenţia vădită de schimbare, cu orice preţ, a statutului juridic al CCUBCVA.”, se arată într-un memoriu al CCUBCVA.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*