Oficial polonez: Rusia pregăteşte o agresiune împotriva Alianţei Nord-Atlantice

  • Adelina Mitrache
  • 19 aprilie 2016
  • Externe

‘Rusia continuă să fie o ameninţare serioasă pentru NATO şi se pregăteşte pentru declanşarea unor acţiuni agresive’, afirmă ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, relatează Reuters online.

Polonia se teme că Rusia va încerca să-şi extindă influenţa dincolo de propriile frontiere, după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014 şi continuă să susţină forţele separatiste din estul Ucrainei.

Chiar luna aceasta, două avioane ruseşti au fost implicate într-un incident cu un distrugator american care tocmai plecase din portul polonez Gdynia. Potrivit unui oficial american, acest incident a reprezentat cea mai agresivă interacţiune între cele două părţi, în ultima periodă.

În iulie, Varşovia va găzdui un summit NATO, la nivel de şefi de state, ocazie cu care Polonia va cere creşterea prezenţei militare pe flancul estic al alianţei.

În 2014, Alianţa Nord-Atlantică a suspendat cooperarea cu Rusia, pe fondul implicării acestui stat în conflictul din Ucraina. Pe de altă parte, Rusia susţine că mutarea trupelor NATO în apropierea frontierelor sale ar viola acordul NATO-Rusia din 1997.
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *