Oficial american: SUA nu intenţionează să instaleze focoase nucleare la baza antirachetă din România

  • Adrian Marinescu
  • 15 aprilie 2016
  • Externe
deveselu

Statele Unite nu intenţionează să instaleze focoase nucleare la baza de apărare antirachetă din România, a declarat adjunctul subsecretarului american al Apărării, Brian McKeon, citat de Sputnik News.

McKeon a respins obiecţiile Rusiei. „Acestea sunt declaraţii cu care nu suntem de acord şi pe care le considerăm inacceptabile”, a spus acesta.

„În ultimele zile, a existat o afirmaţie făcută de unii oficiali ruşi din cadrul securităţii, potrivit cărora am urma să echipăm rachetele cu focoase nucleare la baza din România şi să ameninţăm astfel Rusia, ceea ce este un nonsens”, a spus McKeon.

În cursul anului 2016, sistemul de apărare antirachetă din România va fi operaţional în totalitate, potrivit unor oficiali americani ai Apărării. Baza din Polonia ar trebui să fie gata până în 2018. Oficiali americani susţin că sistemul are rolul de a ţinti rachete balistice provenind din Irak sau Coreea de Nord.

Moscova a prezentat în mod repetat îngrijorări privind sistemele europene de apărare antirachetă (BMD) amplasate în România şi Polonia, susţinând că acestea sunt direcţionate împoriva Rusiei şi că au rol de intimidare strategică. Rusia a mai subliniat că sistemele de apărare antirachetă încalcă Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF).

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *