Ultimele Știri

Occupy Gezi: Poliţist abuziv turc, obligat să planteze 600 de copaci

Proteste Turcia Parc Gezi

La doi ani de la protestele din Parcul Gezi, unde oamenii s-au opus distrugerii spaţiului verde pentru construcţia unui mall, unul dintre poliţiştii turci care a recurs la fapte abuzive a fost condamnat la 20 luni de închisoare cu suspendare și are obligaţia să planteze 600 de arbori timp de 6 luni.

Poliția a devenit un simbol al represiunii guvernului în timpul demonstrațiilor din luna mai a anului 2013, când mii de oameni au ocupat Parcul Gezi pentru a salva una din ultimele suprafeţe verzi din inima Capitalei turceşti. Imediat după instalarea corturilor în parc, poliţia a declanşat o brutală ofensivă contra manifestanţilor paşnici, soldată cu moartea a şase protestatari, a unui poliţist şi rănirea altor 7.500 de oameni.

În timpul dispersării protestatarilor, forţele de ordine au folosit din abundenţă tunuri de apă şi gaze lacrimogene, iar unul dintre aceştia a fost pedepsit. Cel condamnat este însăşi ofițerul Fatih Zengin, care a abuzat o femeie într-o rochie de vară roșie cu spray lacrimogen, fotografia fiind virală în spaţiul internautic.

Ceyda Sungur, academician în cadrul Universitătii Tehnice din Istanbul, a câştigat procesul în instanţă, iar poliţistul a condamnat pentru abuz de putere şi vătămare intenţionată.

Occupy Gezi: Poliţist abuziv turc, obligat să planteze 600 de copaci

Proteste Turcia Parc Gezi

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*