Ultimele Știri

Obiceiuri și mâncăruri tradiționale în noaptea trecerii dintre ani

Intrarea în noul an nu este un simplu eveniment, iar mulți dintre oameni uită că pocnitorile, petardele, artificiile, clopotele și sirenele care se aud în noaptea dintre ani sunt pentru a speria şi pentru a alunga spiritele rele.

Zgomotul este vedeta Revelionului în lume. Oamenii se adună la petreceri, baluri mascate, parade, cine împreună cu familia, prietenii pentru a sărbători Anul Nou.

În Danemarca, în noapte trecerii dintre ani oamenii sparg farfurii în uşa vecinilor. Se consideră că familia care are cele mai multe cioburi în faţa uşii va avea parte şi de cel mai mult noroc.

În Olanda, oamenii ard brazii de Crăciun pe străzi şi lansează artificii când se schimbă anul, ca un mod de a alunga spiritele rele ale vechiului an. Precum și în România, olandezii sărbătoresc Oudejaarsdag prin multe focuri de artificii, care încep în zori şi ţin până târziu în noapte.

În statul Panama, la miezul nopţii, toţi locuitorii fac un zgomot uriaş, se întrec în strigăte, bat în diverse obiecte şi claxonează.

În Africa de Sud, de Revelion se trag clopotele bisericilor şi se pot auzi chiar şi focuri de armă. Pentru cei din provincia Cape, primele două zile ale anului sunt petrecute într-o atmosferă de carnaval, unde oamenii se îmbracă în costume colorate şi dansează pe străzi, în sunetul tobelor.

În Italia, oamenii aruncă pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut – mobilier, vase, haine etc. În noaptea de Anul Nou, numita “Capodanno”, italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune ca aduc bogăţie şi abundenţă.

În Mexic, oamenii îşi scot în „noaptea magică” bagajele afară, pentru călătorii bune în anul ce vine, iar pentru prosperitate, agaţă figurine în formă de oaie pe clanţa uşii.

Filipinezii cred că forma rotundă le va aduce noroc, astfel că poartă haine cu buline în noaptea dintre ani şi pun pe masă mâncăruri cu această formă – care le aminteşte de monede, de aici şi ideea de prosperitate. De asemenea, aruncarea monezilor la miezul nopţii semnifică belşug, creşterea veniturilor.

Mâncăruri specifice

În Grecia, o pâine specială numită “Vasilopita” este servită de Revelion, iar în interiorul acesteia se ascunde un bănuţ. Pâinea se taie exact la miezul nopţii şi cine primeşte bucata cu bănuţul va avea noroc în anul care vine.

În Franţa se marchează sărbătoarea numită “le Réveillon” cu alimente de lux, şampanie şi cadouri.

În Turcia se face schimb de cadouri în timpul unei sărbători a alimentelor tradiţionale turceşti.

În Spania, la miezul nopţii trebuie să se mănânce 12 boabe de struguri, fiecare reprezentând o lună din anul ce urmează. În funcţie de cât de dulce este, aşa va fi şi luna respectivă: mai bună sau mai dificilă.

În Insula Madeira din Portugalia există obiceiul ca în noaptea dintre ani să se mănânce 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.

La Liege, în Belgia, pe 1 ianuarie, se mănâncă “choucroute” (un fel de varză murată cu cârnaţi) în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.

În ceea ce priveşte băuturile, şampania este cea mai populară, de Revelion, în întreaga lume, şi este obligatoriu însoţită de un toast.

Dar în Rusia se bea pentru a opri ghinionul în Anul Nou, o băutură din vodcă, suc de lămâie şi apă de la robinet, denumită “apa murdară”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*