Ultimele Știri

Obiceiuri nesănătoase ale oamenilor sănătoși

Persoane inteligente, mişcări mai puţin inteligente

Este toamnă şi corpul nostru începe să simtă trecerea de la anotimpul cald la cel rece. Corpul devine sensibil şi se apară în măsura în care imunitatea îi permite. Factorii externi ne influențează starea de sănătate. Suntem predispuși la răceli și mici depresii în aceste luni. Știm să trecem cu bine peste această perioadă care ne pune organismul la încercare?

Alegi mâncarea sănătoasă în locul fast-food-ului, faci mişcare ( când ai timp) şi constaţi că ai pierdut centimetri buni în jurul taliei. Asta înseamnă că eşti o persoană sănătoasă, nu-i aşa?

Nu te grăbi să faci o astfel de afirmaţie – multe persoane în formă ( pentru moment) au anumite obiceiuri şi convingeri care le pot afecta sănătatea pe termen lung sau iremediabil.

Din greşeli învăţăm şi ne ferim să le repetăm pe viitor. Iată care sunt cele mai comune greşeli în ceea ce priveşte sănătatea noastră:

Obsesia pentru alimente BIO

Este un lucru înţelept să cumperi anumite produse BIO, cum ar fi carne de vită sau căpşuni, dar în ce priveşte ouăle sau avocado, spre exemplu, nu există o mare diferenţă.

Nu vă lăsaţi tentaţi să credeți că produsele BIO sunt mai sănătoase decât celelalte. De obicei, alegerile BIO sunt mai piperate ca preţ, pe de o parte. Iar pe de altă parte, produsele BIO, şi aici ne referim la cele foarte bogate în calorii şi grăsimi şi la cerealele dulci, sunt la fel de nocive pentru corpul nostru la fel ca produsele neorganice.

Nu socializezi suficient

Chiar dacă te simţi bine în pielea ta stând retras, petrecând o mare parte din timpul liber împreună cu tine însuţi, totuşi, este bine să ţii legătura cu prietenii tăi. Studiile arată că relaţiile sociale fac bine sănătăţii tale.

Încearcă să fixezi întâlniri regulate cu prietenii, fie că este vorba de un club de carte, o cafenea – chiar nu contează. Simpla socializare cu alte persoane, păstrarea relaţiilor sociale, este extrem de benefică pentru sănătate.

Sari peste somn

Crezi că este o idee bună să te trezeşti la cinci dimineaţa şi să te apuci de exerciţii de fitness? Nu este, atât timp cât ar fi trebuit  să dormi în  acel moment, spune un specialist american, Gary Rogg. Studiile arată că oamenii au nevoie de cel puţin 7 ore de somn pe noapte pentru o sănătate optimă. Somnul întrerupt este asociat cu o serie de probleme de sănătate în curs de formare, incluzând hipertensiunea arterială, depresia, diabetul zaharat.

Suplimente alimentare periculoase

Parcă a devenit o ,,modă” să consultăm mediul online atunci când, vrem nu vrem, întâmpinăm o mică problemă de sănătate. Citim dietele altor persoane, folosim o metodă de vindecare ,,testată” de alte persoane, regăsindu-ne în descrierea simptomelor (Da! Uite de asta sufăr şi eu…)

Mai mult nu înseamnă mai bine când vine vorba de suplimente alimentare, vitamine, minerale etc., prea mult dintr-o anumită substanţă în corpul nostru putând fi nocivă!

În 2011 a fost efectuat un studiu în rândul femeilor care luau suplimente de fier. Acestea prezentau un risc crescut de a muri, deși investigațiile cu privire la acest fenomen nu puteau spune cu precizie din ce motiv. Și de această dată, medicul Rogg avertizează și îndeamnă la moderație:,, Dacă vei lua suplimente, ia-le cu moderație și oprește-te la dozele zilnice recomandate”.

Te supui unor teste inutile

La fel ca și cu vitaminele și mineralele, mai mult nu înseamnă mai bine atunci când vorbim despre teste medicale. Vorbim aici despre: teste comercializate direct de la consumatori, cum ar fi testul cardiac, al nivelului de calciu. În timp ce această scanare care identifică depozitele de calciu din artere este utilă pentru un grup restrâns de oameni care prezintă risc, testul nu se adresează și celorlalte persoane, spune doctorul Rogg. De asemenea, sunteți expuși la o cantitate enormă de radiații, echivalentă cu 25-50 de radiografii toracice.

Câteva grupuri de medici specialiști din SUA au lansat o inițiativă, prin care încurajează medicii să evite testele și procedurile care nu sunt necesare și aduc un beneficiu îndoielnic sănătății persoanei în cauză. Li se atrage atenția să nu depășească mai mult de 45 de asemenea teste medicale care nu fac bine organismului uman ( expunerea la radiații).

Optezi pentru antibiotice

Cei mai mulți oameni îl roagă pe medic să-i prescrie antibiotice sau antivirale în tratarea simptomelor ușoare, care s-ar putea rezolva ,,de la sine”, pe cont propriu sau chiar când nu prezintă niciun simptom, pe motiv că le este teamă să nu se îmbolnăvească.

Aceste medicamente puternice, au de asemenea contraindicații și presupun anumite riscuri. Ele slăbesc imunitatea, inversând rolurile: un virus devine mult mai rezistent la acest tip de medicamente, iar medicamentul luptă în zadar pentru a ucide bacteriile din organism. În consecință, medicul este nevoit să dubleze doza sau chiar să treacă la injectabile, dacă acestea nu mai au niciun efect.

Lasă decizia în mâinile doctorului. El trebuie să hotărască dacă simptomele justifică sau nu tratamentul medicamentos.

Ești germafob

Fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană dependentă de acele hand sanitizer – poate ești una dintre ele. Și da, trebuie să te speli pe mâini cu apă și săpun pentru a elimina bacteriile care pot fi cauza unei îmbolnăvri nedorite.

Statisticile arată că o parte din expunerea la germeni poate ține sistemul imunitar departe de alergii, iar sistemul excesiv de steril ar putea face mai mult rău. Bacteriile bune sunt esențiale pentru sănătatea noastră, în special pentru ten, digestie și vagin. Așadar, teama de germeni nu înseamnă o sănătate de invidiat.

Remedii alternative?

Acum ceva vreme nu se recunoșteau beneficiile acupuncturii, plantelor medicinale, remediilor naturiste, pur și simplu oamenii luau pastile, urmând calea cea mai simplă, dar nu tocmai cea mai înțeleaptă.

Acum știm că dacă nu dorim să apelăm la acupunctură, putem fi privați de una dintre cele mai bune terapii existente. De asemenea, dacă te bazezi pe medicamente și nu optezi pentru un remediu naturist în locul chimioterapiei, de exemplu, pierzi cea mai săntoasă și eficientă manieră de vindecare.

O minte deschisă te va ajuta să alegi cea mai bună metodă, după consultarea cu un expert.

Exercițiile fizice

Exercițiile regulate sunt esențiale pentru sănătate și menținerea greutății, dar nu vă ajută să pierdeți în greutate dacă nu se reduce aportul de calorii.

,,Pacienții exersează până devin albaștri la față. Sunt frustrați pentru că nu ajung la rezultatul scontat.” – Shantanu Nundy, medic la Universitatea din Chicago, autorul cărții: Menține-te sănătos la orice vârstă: Aceasta dorește doctorul să cunoști  (Stay Healthy at Every Age: What Your Doctor Wants You to Know). Adevărul este că exercițiul – poate deoarece stimulează pofta de mâncare, poate pentru că ne-am gândit să ne recompensăm după un antrenament epuizant – de multe ori îi face pe oameni să mănânce mai mult, ceea ce înseamnă că vei pune la loc caloriile date jos și poate și câteva în plus.

sandvis_maini_stop

Ignori Sodiul

Verifici câte calorii are fiecare aliment în parte. Eviți mesele pline de grăsimi saturate. Dar de sodiu? De prea multe ori este un element ignorat când comparăm produsele unele cu celelalte.

Aportul ridicat de sodiu duce la un risc crescut de hipertensiune arterială. Dintre alimentele pe care le consumăm zi de zi, excesul de sodiu ar proveni din alimentele ambalate și din cele preparate, de la sosul de spaghete și până la alimentele congelate. Verificați întotdeauna etichetele în ce privește conținutul de sodiu. Institul de Medicină recomandă un aport mai mic de 2.300 miligrame pe zi pentru adulți și sub 1.500 miligrame pentru persoanele trecute de 51 de ani sau cele care suferă de hipertensiune sau diabet zaharat.

Băuturile carbogazoase

Băuturile îndulcite artificial pot conține mai puține calorii, dar asta nu înseamnă că sunt mai sănătoase, dimpotrivă. Cel mai nociv element conținut de sucuri este aspartamul, înlocuitorul zahărului.

Un studiu lansat în 2011 de American Diabetes Association demonstrează că mai multe persoane vârstnice care au consumat sucuri dietetice au luat în greutate de cinci ori mai mult decât colegii lor care nu au băut suc dietetic. Un alt studiu, realizat pe șoareci de data aceasta, a arătat că aceștia, fiind hrăniți cu aspartam pe post de îndulcitor au avut un nivel mult mai ridicat de zahăr în sânge.

Consumul ridicat de apă

Nu ne dorim să fim deshidratați. Deci trebuie să bem cât de multă apă putem. Asta este adevărat, dar până la un punct.

Atenție! Consumul ridicat de apă duce la intoxicația ce poartă denumirea de hiponatremie.

Ambalajul sănătos nu înseamnă aliment sănătos

Produsele alimentare și cele cosmetice se laudă că sunt naturale, atrag prin reclame, texte și beneficii extraordinare, când, de fapt, nu este chiar așa, este just a lie.

FDA este un ingredient ok pentru un produs care pretinde că este natural, atâta vreme cât nu conține coloranți, aromă artificială sau substanțe sintetice. FDA este prezent atunci când vorbim de un produs care conțină o cantitate mică de grăsimi, dar nu deducem în mod obligatoriu că acesta nu ar avea un conținut ridicat de zahăr, sodiu sau calorii.

Nu consumi destule fructe și legume

Până acum, majoritatea lumii știe că ar trebui să consume cinci porții de fructe și legume pe zi. Consumându-le, reducem riscul dezvoltării problemelor inimii și a multor tipuri de cancer și putem controla greutatea corporală. Dar studiile arată că oamenii nu pun în practică ceea ce știu că este AȘA DA în alimentația zilnică!

Nu ai prieteni echilibrați

Obiceiurile sănătoase sunt contagioase, la fel cum și cele nesănătoase sunt ( poate într-o mai mare măsură). Un studiu recent arată că obezitatea, fumatul, ba chiar și fericirea, se răspândesc prin rețelele sociale.

Înconjoară-te de prieteni care sunt exemple pozitive ca stil de viață, care te vor ,,corupe” să le urmezi exemplul și încurajează-ți prietenii să vi se alăture în demersul pentru o viață sănătoasă!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*


About Crina Anamaria Calotă (20 Articles)
Without dance there is no love. Without love there is no passion. Without passion there are no humans.
Contact: Website