Obiceiuri de Rusalii: Ce semnifică ”udatul nevestelor”

Mii de români paricipă anual, în a doua zi de Rusalii, la obiceiul ”udatul nevestelor”, care se ține cu sfințenie în râul Giurgiu. Acesta este un obicei unic, pe care oamenii îl păstrează din moși strămoși.

Rusaliile sunt sărbătorite în fiecare an, la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paști, fiind cunoscută și sub numele de ”Pogorârea Sfântului Duh”. Anul acesta este prăznuită în zilele de 19 – 20 iunie (duminică și luni).

Obiceiul ”udatul nevestelor” este dedicat femeilor care au devenit soții în ultimul an, după Rusaliile de anul trecut. Soții negociază cu danasatorii pentru a nu le uda prea tare soțiile, iar după ce bat palma, acestora le sunt stropiți doar pantofii. Acest obicei simbolizează fertilitatea și norocul femeii.

„Obiceiul care este în fruntea tradițiilor populare din Hodac este ‘Udatul nevestelor’. De când datează aceste obicei nimeni nu poate spune, dar cu certitudine datează de sute de ani în Hodac. Și asta numai dacă ne gândim că această comună a fost atestată documentar de aproape 460 de ani, pentru că hodăceanul știa să își păstreze obiceiurile. Obiceiul se ține la ‘Podu’ ăl mare”, exact la intrarea în comună — înainte era un pod mare, din lemn, acoperit cu șindrilă—, iar la acesta participă tot satul, dar și oameni din zonă. Fetele căsătorite de la Rusaliile de anul trecut, până la Rusaliile de anul acesta sunt jucate de alți bărbați decât soții lor. În fruntea jocului se află prima femeie care s-a căsătorit, iar bărbații, în ritm de dans, le conduc la râu, iar la semnul bărbatului de la prima pereche, care strigă tare ‘În apă cu ele, mă’, nevestele tinere sunt luate în brațe și băgate cu picioarele în apă. Soții lor intervin prompt și nu lasă ca ele să fie udate, făcând un târg cu bărbatul care le joacă nevasta. Târgul constă în băutură. La încheierea târgului, femeile sunt udate pe pantof. Se spune că dacă vor fi udate ele vor fi naște copii frumoși și sănătoși”, au declarat organizatorii manifestării de anul trecut.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *