Ultimele Știri

Obama propune o taxă pe barilul de ţiţei, pentru combaterea încălzirii globale

petrol

Președintele SUA va propune introducerea, pentru o perioadă de cinci ani, a unei taxe de zece dolari pe barilul de petrol care ar permite finanțarea unui vast plan de investiții în transportul ecologic, a anunțat joi Casa Albă, relatează Reuters.

Propunerea, care va fi prevăzută în bugetul pe 2017 pe care Executivul american urmează să-l prezinte săptămâna viitoare, nu are aproape nicio șansă de a fi adoptată de Congres, unde republicanii dețin controlul în ambele camere.Aceștia se opun oricărei legislații legate de combaterea încălzirii globale, unii dintre ei contestând chiar existența fenomenului, notează AFP.

Această „redevență” pe baril care ar fi plătită de grupurile petroliere ar permite „încurajarea inovării în tehnologii verzi și transformarea sistemului de transport pentru deceniile viitoare”, precizează Casa Albă, care reamintește că sectorul transporturilor reprezintă 30% din emisiile de gaz cu efect de seră din SUA.

Această taxă ar permite asigurarea unui „stimulent clar pentru inovare în sectorul privat în scopul reducerii dependenței noastre de petrol”, adaugă instituția prezidențială americană.

Barack Obama, care a făcut din lupta împotriva încălzirii globale una dintre prioritățile celor două mandate ale sale, denunță cu regularitate pozițiile adversarilor săi republicani pe această temă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*