Obama apără abordarea diplomatică în Siria și cere din nou plecarea „dictatorului Assad”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 3 iunie 2016
  • Externe

Președintele SUA, Barack Obama, apără abordarea diplomatică în Siria, avertizând contra riscului pentru Statele Unite de a se lăsa antrenate într-un nou război civil în Orientul Mijlociu, informează AFP.

„Propunerile asupra unei implicări militare americane mai puternice într-un conflict cum ar fi războiul civil din Siria trebuie să fie… examinate în mod riguros, luând în considerare riscurile pe care le implică”, a declarat el în fața Academiei militare a US Air Force din Colorado Springs, în Colorado (vestul SUA).

Președintele SUA  susține vehement că ar fi o greșeală să se trimită trupe pe teren în Siria, pentru a răsturna regimul lui Bashar al-Assad sau lupta contra militanților grupării Statul Islamic: „Care ar fi impactul asupra conflictului? Care ar fi etapa următoare?”

Acesta a cerut din nou plecarea „dictatorului Assad”, subliniind că pentru aceasta este nevoie de eforturi diplomatice și „nu de soldați americani instruiți în mijlocul unui alt război civil în Orientul Mijlociu”.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să țină vineri o reuniune de urgență axată pe ajutoare, în urma dezastrului umanitar provocat de conflictul ce a făcut 280.000 de morți și milioane de persoane strămutate în mai mult de cinci ani.

„Politica noastră externă trebuie să fie puternică, dar trebuie să fie de asemenea inteligentă”, a insistat Obama, în fața elevilor acestei prestigioase școli militare americane, apărând din nou decizia sa din vara anului 2013 de a nu ordona lovituri contra Siriei după ce regimul de la Damasc a utilizat arme chimice.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *