Ultimele Știri

Oana Pellea, în postura de ”librar pentru o zi”: Tata nu a fost normal; umorul lui este sănătos, e pâinea lui Dumnezeu

Oana Pellea

Oana Pellea şi-a asumat postura de ”librar pentru o zi”, miercuri, la Librăria Bizantină din Capitală, în cadrul unui eveniment în care a vorbit despre cărţile sale preferate şi a declarat că tatăl ei, actorul Amza Pellea, nu a fost ”normal” şi că ”umorul lui este sănătos, e pâinea lui Dumnezeu”.

Librăria Bizantină din Bucureşti a fost neîncăpătoare, miercuri seară, atunci când zeci de persoane – dintre care unele au privit din stradă, pe fereastra librăriei – au asistat la evenimentul ”Librar pentru o zi”, care a avut-o invitată pe actriţa Oana Pellea.

”Mai demult citeam mai mult. Mi-e greu să mă scot din priză. Mi-e greu să închid computerul. Recunosc. Mi-e greu să fug de la repetiţie. Când ajung acasă, de-abia aştept să plonjez într-o carte, dar mi se închid ochii”, a declarat Oana Pellea, adăugând că are un ”maldăr” de cărţi acasă, pe care îşi promite că le va citi într-o zi. ”Uneori acea zi vine, alteori nu”, a mai spus ea.

Actriţa citeşte, momentan, cartea ”Livada Noastră”, scrisă de George Banu, ”unul din cei mai mari critici teatrali pe care îi are Europa”, care îi este prieten. ”I-am scris un e-mail acum două seri, spunându-i: «mă plimb prin livada ta şi e foarte frumos»”.

”V-o recomand, chiar dacă nu faceţi parte din această meserie de actor, regizor sau scenograf. E o introducere într-o lume excepţională, cu condiţia să ştiţi piesa «Livada de vişini» (de Anton Pavlovici Cehov, n.r.). Desface piesa ca pe o portocală şi are un parfum extraordinar. E superbă”, a adăugat actriţa, referindu-se la acest volum.

Actriţa i-a admonestat, în glumă, pe admiratorii ei, prezenţi în librărie, care nu au citit ”Micul prinţ”, de Antoine de Saint-Exupéry. ”Apăi nu plecaţi fără ea! Asta este una din cele mai mari cărţi ale omenirii (…) Este atâta balsam pentru suflet, atâta strat de bine, e cel mai frumos cadou din lume pe care îl puteţi oferi. E cel mai frumos univers în care te poate purta. E una din cele mai mari lecţii de viaţă. Deci o deschizi şi o deschizi spre viaţă, nu se mai închide niciodată”, a descris actriţa cartea.

Actriţa a mai făcut referire şi la propunerea pe care şi-a făcut-o Marius Manole, care a spus că se angajează să citească 50 de pagini pe zi. ”Este într-adevăr o soluţie ca să îţi pui un «must», pentru că altfel te ia viaţa şi te duce, şi e o viaţă în cărţi. Nu voi da niciodată cartea pentru computer. Nu îmi spune nimic. E comod, dar nu îmi spune nimic. Altceva e asta (cartea fizică – n.r.)”, a adăugat artista.

Amza Pellea

Amza Pellea

”La tata, dacă aţi şti ce emoţii am avut când mi-a apărut fizic (cartea «Să rîdem cu Nea Mărin», după manuscrisul lui Amza Pellea – n.r.). Asta este ceva dumnezeiesc. Şi mă gândesc la toţi autorii, şi la toate fetele de autori, în cazul ăsta, care să aibă o inimă bătând în mâini. Lasă mirosul, de care eu sunt înnebunită şi pe care la computer nu îl avem”, a mai spus Oana Pellea.

Actriţa a stârnit hohote de râs când a prezentat cartea ”Să rîdem cu Nea Mărin”, spunând că tatăl ei ”nu a fost normal”. ”Este inadmisibil ca un tată care e plecat de pe Pământ de atâţia ani să o facă pe fata lui să râdă în hohote. Eu când am deschis manuscrisul mi-era atât de frică şi tremuram şi aveam lacrimi în ochi. Când am închis manuscrisul şi pe parcursul lui, am râs în hohote. Dacă o să citiţi, o să îl auziţi, o să îl vedeţi”, le-a spus Oana Pellea celor prezenţi în Librăria Bizantină.

Actriţa a adăugat că este mândră de tatăl ei, pentru că manuscrisul lui ”are o calitate literară autentică”, iar umorul lui ”este sănătos, bun, care nu face băşcălie, care nu râde de defecte, e pâinea lui Dumnezeu”.

Despre cartea ei, ”Jurnal”, actriţa a spus că nu a intenţionat să o publice, că ”a fost de la Doamne-Doamne”. ”Eu nu am recitit-o şi nici nu vreau. Mi s-a întâmplat, însă, să văd citate pe Facebook şi să zic: «ce frumos, cine a scris?». Şi asta înseamnă cu nu am niciun merit”, a spus actriţa, adăugând că ”Jurnal” este un val de ”spovedanie”, de ”împărtăşanie”.

Oana Pellea a izbucnit în lacrimi după şi-a adus aminte de un mesaj de la un cititor care i-a povestit că mama lui, aflată pe patul de moarte, l-a îndemnat să citească o pagină din ”Jurnal”, în care scrie ce i-a spus mama ei, Dominica Pellea, înainte de a muri.

Actriţa a încheiat seara dând autografe pe volumele ”Jurnal” şi ”Să rîdem cu Nea Mărin”, şi dăruindu-i cartea lui Amza Pellea unei bătrâne care a ascultat-o, zâmbind, pe întreaga durată a evenimentului. Femeia ceruse ”o carte de vizită” cu semnătura actriţei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*