Ultimele Știri

Oamenii de stiinţă au raportat anomalii genetice la pasări, insecte şi plante în Fukushima

Dezastrul nuclear de la Fukushima a provocat daune genetice şi un declin al populației, precum și alte modificări la organisme non-umane de la plante la fluturi şi la păsările din zonă, spun oamenii de știință japonezi şi americani. Într-o serie de articole publicate recent în revista americană Science Journal, cercetătorii au relevat impactul pe scară largă asupra organismelor biologice în regiune, începând cu martie 2011  în urma dezastrului nuclear de la Fukushima.

„Din studiile  efectuate pe păsări, maimuțe, fluturi si alte insecte sugerează că unele specii au fost afectate în mod semnificativ de emisiile radioactive legate de dezastrul de la Fukushima”, a declarat Dr. Timothy Mousseau, de la Universitatea din Carolina de Sud, autor al unuia dintre studii. Oamenii de stiinţă care au efectuat mai multe studii au fost de acord că expunerea cronică în doze mici de radiații ionizante duc la deteriorarea genetică și au crescut ratele de mutaţie în celulele de reproducere și non-reproductive.

Într-un studiu, Mousseau a comparat efectele asupra organismelor non-umane ale catastrofei de la Fukushima cu dezastrul nuclear de la Cernobîl 1986, Ucraina. Rândunici cu pete albe anormale pe penajul lor au fost găsite în apropierea centralei de la Cernobîl, iar după dezastrul de la Fukushima au fost raportate cazuri similare, în urma crizei din 2011, a spus cercetătorul. Rândunici cu pene albe aberante au fost detectate pentru prima dată în Fukushima în 2012 și a fost observată o creștere a numărului acestor mutaţii în 2013 și 2014.

fukushimaMousseau a spus că cercetătorii au sub monitorizare aceste specii şi au observat o scădere a populației din cauza unor anomalii ale ADN-ului mitocondrial, problemă similară cu cea de la Cernobîl. Mutaţii genetice au fost găsite anterior în trei generații de iarbă palidă şi la fluturii albaștri care locuiesc în apropierea centralei Fukushima. Cercetătorii, de asemenea, au sugerat că ar putea fi posibilă o evoluție a rezistenței la radiații în cazul fluturilor de la Fukushima. Un alt studiu a demonstrat efectele radiațiilor asupra orezului. Puieți sănătoși au fost expuși la radiații gamma cu nivel scăzut de la un sit contaminat din regiunea Fukushima. După trei zile, s-au observat efecte, cum ar fi activarea unor gene implicate în auto-apărare, variind de la replicarea ADN-ului și reparații pentru a sublinia răspunsurile la moartea celulelor.

La Fukushima oamenii de ştiinţă au început colectarea de informații la câteva luni după catastrofă, fapt care le-a permis să indice efectele grave asupra organismelor non-umane. „Analize detaliate ale impactului genetic la populațiile naturale ar putea oferi informațiile necesare pentru a prezice timpul de recuperare la comunitățile sălbatice de la Fukushima, precum și orice site-uri ale viitoarelor accidente nucleare”, a spus Mousseau.

„Există o nevoie urgentă de a investi mai mult în cercetarea științifică a animalelor sălbatice și a plantelor de la Fukushima.” Constatările ridică temeri legate de efectele pe termen lung asupra oamenilor care se confruntă cu expunerea la radiaţii după dezastrul nuclear.

fukushima1

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*