Oamenii de știință anunță începutul unei noi ere geologice, Era Antropocenă

Impactul negativ al oamenilor asupra Pământului anunță începutul unei noi ere geologice – Era Antropocenă – care ar trebui deja să fie declarată, susține un grup de experţi care a prezentat propunerea în faţa Congresului Internaţional de Geologie, în Cape Town, luni, 29 august.

Noua eră ar trebui să fie declarată ca debutând în anul 1950, potrivit experţilor. Aceasta este cel mai probabil definită de elementele radioactive dispersate pe suprafaţa planetei de testele cu bombe nucleare, deşi o dispunere de alte semnale – inclusiv poluarea cu plastic, funinginea de la centralele electrice, cimentul, şi chiar oasele lăsate în urmă de proliferarea globală a puilor domestici – este acum luată în considerare, potrivit The Guardian.

Epoca curentă, Holocen, reprezintă cei 12.000 de ani de climat stabil de la ultima Epocă de Gheaţă încoace, în timpul căreia s-au dezvoltat toate civilizaţiile umane. Sfârșitul acesteia este însă marcat de accelerarea extraordinară a emisiilor de dioxid de carbon şi creşterea nivelului mării – începute de la mijlocul secolului 20 – extincţiile masive ale speciilor, transformarea pământului prin defrişări.

Ținând cont de impactul negativ major pe care acțiunile omului l-au produs asupra planetei, Era Antropocenă ar trebui să fie declarată.

„Semnificaţia erei Antropocene este că setează o traiectorie diferită pentru sistemul planetei, din care facem şi noi parte, bineînţeles”, a spus profesorul Jan Zalasiewicz, geolog la Universitatea din Leicester şi liderul Working Group on the Anthropocene (Grupul de Lucru pentru Antropocenă/ WGA), care a început munca de cercetare în 2009.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *