Ultimele Știri

O “societate civilă” este mai egală decât alta?

Basarabia

Citesc stupefiat că Inițiativa România, un grup de inițiativă constituit de o lună, a fost primit la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru pentru a discuta despre alegerile locale din București și legislația electorală.

La fel ca în cazul pseudo-consultărilor de după carnagiul de la clubul Colectiv, trasparența și criteriile lipsesc cu desăvârșire. Și acest obicei se repetă, iritant…

În tot acest timp, Basarabia așteaptă la ușă, rănită, ignorată. Deși o întrevedere în care subiectul viitorului celor două state românești să fie abordat temeinic este solicitată încontinuu de FIX ȘASE LUNI de către societatea civilă cu expertiză pe domeniu. Este solicitată administrația prezidențială, cea care trebuie să coordoneze acțiunile primului om în stat. Și administrația prezidențială nu răspunde, TACE, DOARME…

Nu mă înțelegeți greșit. Nu am nimic împotriva grupului Inițiativa România. Este un grup format din circa 100 de persoane după tragedia Colectiv care se definește ca fiind “o mișcare civică pentru coagularea cetățenilor și a societății civile în România în vederea schimbării clasei politice corupte actuale”. Chiar am depus o adeziune pentru a-i ajuta în momentul când grupul s-a format.

Nu am nimic nici împotriva celor care au fost la Cotroceni. Mulți îmi sunt prieteni.

Nu se cade să fac comparație, dar Platforma Unionistă Acțiunea 2012 este o organizație constituită legal care are peste 1500 de membri, cuprinde zeci de asociații și grupuri de inițiativă din România, Republica Moldova și Diaspora și la manifestațiile organizate în ultimii ani a adunat zeci de mii de oameni la manifestații în stradă (de exemplu circa 12 000 în București și 25 000 în Chișinău).

Suntem printre puținii care au reușit să strangă conform legii complicate (cu date personale precum CNP) peste 117.000 de semnături PE HÂRTIE în stradă pentru un proiect legislativ venit pe cale de inițiativă cetățenească.

Reprezentăm un curent de opinie care înglobează opțiunile a trei sferturi dintre români, niciodată mai jos în toate sondajele de opinie realizate pe acest subiect.

Asta și multe altele, înseamnă reprezentativitate. Este acesta un considerent pentru a fi un partener de dialog? Sau diferența nu se face la nivel de reprezentativitate ci pe criterii de culoare a ochilor și prietenii din copilărie?

Sau e nevoie ca manifestațiile să le relocăm de acum încolo la palatul Cotroceni, să se vadă „strada”din noi?

Sau poate că însuși dialogul nu este dorit. Poate că alegerile locale din București reprezintă un domeniu de responsabilitate mai mare pentru Președinte și administrația prezidențială decât românii din Basarabia! Totuși, fișa postului arată altceva…

Ceva e putred în Danemarca. Sau în Germania, sau în dealul Cotrocenilor. Și trebuie să cerem ca să existe transparență din partea celor care invocând transparența, democrația, anti-corupția, societatea civilă și câte și mai câte, au ajuns la putere. Dialogul nu trebuie mimat(vedeți cazul consultărilor privind bugetul când bugetul era déjà adoptat) sau nu trebuie evitat când sunt la mijloc subiecte considerate ca fiind delicate.

40 de organizații civice au depus pe 1 Decembrie un apel pentru constituirea Fondului Moldova. Expunerea publică a propunerii din partea inițiatorilor are loc joi, 17 decembrie, 11:00 în București. Va veni președintele Iohannis pentru a asculta ce vrea societatea civilă cu expertiză pe Basarabia? Sau, dacă iarăși e la Bruxelles, îl va trimite pe șeful cancelariei prezidențiale?

Lucrurile nu trebuie să rămână așa!

Basarabenii-unionisti-la-Cotroceni-1-foto-Nicolae-Petrov-700pxTinerii din Chișinău la Palatul Cotroceni, 12 iulie 2015. Președintele Iohannis era plecat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*