Ultimele Știri

O plângere la adresa Facebook a dus la o criză în relațiile UE – SUA

eu sua

Statele Unite şi Uniunea Europeană nu reuşesc să ajungă la un acord privind transferul de date și asta din cauza acțiunilor companiei Facebook, care fura informații și date ale cetățenilor europeni.

“Pactul asupra transferului de date” între SUA şi UE ar trebui finalizat până la sfârşitul lunii ianuarie, însă termenul pare nerealist, afirmă EUObserver. În octombrie 2015, Curtea Europeană de Justiţie a decis că precedentul acord “Safe Harbour”, ce permitea firmelor să trasfere informaţiile personale ale cetăţenilor europeni în SUA este invalid.

Ceea ce înseamnă, după mai bine de un deceniu şi jumătate, Uniunea Europeană şi Statele Unite nu mai au un cadru legislativ în acest sens, iar acest vid riscă să afecteze grav relaţiile comerciale, dar şi colaboarea în general între UE şi SUA

“Safe Harbour” a fost anulat că urmare a unei plângeri formulată de un student austriac, Maximillian Schrems, la adresa Facebook. Schrems a luat această decizie în urmă scandalului declanşat de Edward Snowden, privind modul în care agenţiile din SUA colectează date pe Internet. Iar Curtea i-a dat câştigă de cauză, decizând că datele europenilor nu sunt suficient protejate de serviciile secrete americane.

“Acest caz nu e despre Facebook”, declara în octombrie un purtător de cuvânt al CEJ, “ci despre mecanismul prin care legislaţia europeană permite transferul de date peste Atlantic”. Ca urmare, la ora actuală, în absenţa unui acord, transferurile de date între UE şi SUA se fac în baza unei directive vechi de peste 20 de ani, în care protecţia informaţiilor e garantată separat în fiecare contract.

O situaţie despre care atât oficialii europeni, cât şi cei americani, spun că nu poate dura. Mai mult, pe 15 ianuarie elita oamenilor de afaceri de pe cele două continente le-a trimis lui Jean-Claude Juncker şi Barack Obama o scrisoare prin care le cere să rezolve cât mai rapid problema.

“Chestiunea trebuie soluţionată imediat sau consecinţele pot fi uriaşe pentru miile de afaceri şi milioanele de utilizatori afectaţi”, se arată în document, care a ajuns şi la jurnaliştii de la AFP.

Comisia Europeană nu a precizat în ce stadiu sunt discuţiile, dar comisarul pentru justiţie Vera Jurova a precizat luni că Washington-ul trebuie să ofere mai multe garanţii privind modul în care autorităţile publice accesează şi folosesc datele. Brad Smith, preşedintele Microsoft, a participat şi el la discuţii şi a declarat, tot luni, că “avem nevoie de o lume în care oamenii să ştie că drepturile lor sunt protejate atât de legile naţionale cât şi cele internaţionale”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*