Ultimele Știri

O parte din mita de la Chiliman mergea la B1 TV și România TV

chiliman mita

Acolitul primarului Sectorului 1, Vlad Moisescu, omul care se ocupa cu încasarea comisioaneleor percepute firmelor care realizau reabilitarea termică a blocurilor, avea grijă ca edilul Chiliman și toată gruparea infracțională să fie protejată la nivel mediatic. 

Vlad Moisescu a realizat o înțelegere cu firma Romprest să plătească o parte din comision către televiziunile B1 TV și România TV pentru servicii de publicitate, astfel ”îşi asigurau protecţia mediatică”.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor care instrumentează dosarul în care a fost reţinut primarul Sectorului 1 al Capitalei, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu a solicitat, în cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10% – 15% stabilit pentru încheierea contractului să fie plătită prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate către B1 TV şi România TV.

Anchetatorii spun, că în acest fel Vlad Moisescu ”îşi asigura protecţie” atât lui, cât şi primarului Andrei Chiliman şi Ioanei Costescu, consilierul personal al edilului.

”Această protecţie consta în faptul că nu apărea nimic negativ despre ei în mass-media, iar dacă în mod întâmplător ar fi apărut ceva, aceştia ar fi avut capacitatea să oprească, speculând relaţia contractuală”, arată anchetatorii.

De altfel, această metodă era folosită în cazul mai multor firme care voiau să încheie contracte cu Primăria Sectorului 1, astfel că o parte din „comisionul” cerut de Vlad Moisescu pentru contracte era dată prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate, care erau încheiate, la solicitarea lui Moisescu, cu firma lui Sebastian Ghiță, în care funcţionează postul România TV.

Potrivit documentelor anchetatorilor, grupul infracţional care ar fi fost constituit de Vlad Moisescu încă din 2004 şi din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad ”a urmărit comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Anchetatorii explică şi modul de operare al grupării, arătând că principalii acţionari sau reprezentanţi ai firmelor importante erau contactaţi personal de Moisescu şi de Costescu, care le pretindeau colaborarea cu primarul Chiliman şi cu directorii serviciilor de investiţii şi achiziţii, respectiv Robert Grigorescu, Eugen Milea, Bogdan Piţigoi, Răzvan Munteanu, Ciprian Ghioacă şi o altă persoană, decedată între timp, spunând că trebuiau să plătească acel „comision” impus de aceştia.

În cazul în care o firmă ar fi refuzat să plătească mita, respectiv „comisionul” impus de gruparea lui Moisescu, respectiva firmă nu ar mai fi câştigat niciodată vreo procedură de achiziţie publică în Sectorul 1. Mai mult, în anumite cazuri s-a ajuns şi la ameninţări la adresa reprezentanţilor firmelor care au refuzat să „cotizeze”, se arată în documentele anchetatorilor.

Plata „comisionului” se făcea foarte discret, de regulă fiind acceptate doar predările de bani în numerar, în locurile stabilite de către Vlad Moisescu, printre care ar fi fost şi sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Bălcescu, banii fiind preluaţi direct de Moisescu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*