Ultimele Știri

O nouă invenţie! Obiectele plutitoare pot fi dirijate cu ajutorul unei unde tractoare

Oamenii de știință din Australia au creat „unda tractoare” – un generator de undă care este capabil să manipuleze obiectele plutitoare. Cu toate acestea, cercetătorii spun că nici un model matematic existent nu ar putea explica acest fenomen complex. Cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană din Canberra au demonstrat capacitatea generării de valuri simple pentru a controla lucrurile în derivă în apă – și chiar a le muta pe direcția valurilor. În studiul publicat în revista Nature, oamenii de știință susțin că descoperirea lor, „ar găsi o gamă largă de aplicații,” de la noi soluții pentru scurgerile de petrol, modalități de a salva navele defecte şi pentru o mai bună înțelegere a mareelor ​​rip, periculoase care trag înotători în apă chiar și atunci când valurile se îndreaptă spre țărm.

Raza tractoare Barrows este folosită cu succes pentru manipularea  oricărui obiect de la distanță.  Pentru a ilustra principiul de tehnica, echipa a generat valuri tri-dimensionale într-un rezervor de apă, și a găsit frecvenţa şi dimensiunea valurilor necesare pentru ca o minge de ping-pong să plutească în rezervor, apoi au mutat mingea în orice direcție au dorit.

„Am constatat că peste o anumită înălțime, aceste valuri tri-dimensionale complexe pot genera modele de curgere pe suprafața apei”, a spus fizicianul Michael Shats.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*