Ultimele Știri

O meteahnă veche a românilor: AMÂNAREA

Ieri toată lumea, şi mai cu seama cei care au procese de incompabilitate, au aşteptat cu înfrigurare verdictul în cazul Klaus Iohannis. Au aşteptat degeaba. O nouă amânare îi  va ţine călduț scaunul de preşedinte al României. Iohannis nu îşi poate pierde funcţia chiar dacă va fi declarat incompatibil. Procesul său pentru incompatibilite a traversat campania electorală şi continuă şi după terminarea alegerilor. Foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Traian Băsescu au avut şi ei parte de amânări în dosarul Revoluţiei şi dosarul Flota. Amânările ţin în chingi câteva mii de primari găsiţi incompatibili de ANI.

Dacă Iohannis va câştiga procesul, toţi primarii care au speţe indentice, adică au fost declaraţi incompatibili de către ANI pentru că au reprezentat primăriile în cadrul regiilor de apă-canal, vor trebui să fie declaraţi nevinovaţi. Dar în sistemul judiciar românesc nu se ţine seama de speţe decât în măsură în care doreşte judecătorul.

Dacă o parte dintre aleşi  au probleme de incompatibilitate, alţii sunt pe cale să-şi piardă funcţiile. În aceeaşi situaţie sunt şi primarii care au migrat în urma ordonanţei. Parlamentul va decide dacă respectă sau nu decizia Curţii Constituţionale care a declarat ordonanţa ca fiind neconstituţională. Practic, dacă legea ar fi respectată cu fermitate, ar trebui să avem alegeri locale anticipate pentru alegerea primarilor.

Problema se va rezolva în stilul devenit tradiţional, prin amânare. Până la alegerile locale este doar un an şi câteva luni. Campania electorală bate la uşa. Majoritatea partidelor şi-au fixat candidaţii sau îi testează pe eventualii doritori. 2015 este un an decisiv pentru toţi aleşii locali. În acestă perioada alegătorii îşi formează părerile despre ce au ales şi ce au cules.

Majoritatea alegătorilor se orientează în funcţie de realizările ultimului an de mandat. Dacă primarii, şi toţi aleşii, bat drumurile prin tribunale, fac o impresie proastă asupra alegătorilor. De aceea ar fi de dorit ca procesele să se finalizeze rapid. În primul rând, amânările nesfârşite sunt un afront la adresa cetăţenilor.

În al doilea rând, atâta vreme cât asupra unor oameni planează suspiciunea că au încălcat o lege şi aşteaptă dintr-un moment în altul să primească sentinţa de vinovăţie, nu mai au niciun chef de muncă. Într-o astfel de situaţie se află peste o mie de primari. Ce randament pot da aceştia?

Nu numai instanţele de judecată recurg la amânări. O serie de proiecte majore au fost atât de mult amânate, încât poţi spune că au fost abandonate. Modificarea Constituţiei este un proiect care ar putea schimbă faţă României, dar este mereu amânat. Dar pentru că amânăm  ca să ne facem datoria, şi alţii ne amână pe noi. Am fost amânaţi la intrarea în NATO şi UE, în raport cu Cehia, Ungaria şi Polonia. Suntem amânaţi la intrarea în spaţiul Schengen. Amânăm construirea autostrăzilor. Amânarea a devenit o meteahnă naţională. Pierdem jucând cu noi înşine.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*