Ultimele Știri

O comoară istorică se află în pericol de a fi distrusă

Orașul antic Palmira din Siria, considerat o comoară istorică, aflată în patrimoniul UNESCO, a căzut sub controlul Statului Islamic.

Colecția sa unică de monumente, care îmbină influențele romane cu cele grecești și persane, se află în pericol de a fi dărâmată, urmând soarta altor situri arheologice majore din Irak, care au fost distruse de teroriștii din Statul Islamic.

Confiscarea orașului antic cu o vechime de 2000 de ani, după un lung asediu, care a dus la colapsul autorităților siriene, a oferit Statului Islamic control pe 50% din țară.

„Nu există nicio forță care să-i oprească să intre în ruinele orașului istoric. Cea mai mare teamă a noastră o manifestăm pentru marile monumente care nu pot fi mutate. Aceasta este o luptă a întregii lumi”, a declarat directorul Antichităților și Muzeelor Siriene, Maamun Abdulkarim.

Orașul Palmira a fost cucerit de romani, pe vremea împăratului Tiberius și a devenit în scurt timp unul dintre cele mai bogate centre ale lumii antice. Străzile pavate cu piatră, coloanele și arcadele orașului reprezintă, astăzi, o mărturie a puterii Imperiului Roman, dar și a luptei împotriva ei.

În secolul al III-lea, regina Zenobia, văduva conducătorului local Odenathus și-a declarat independența față de romani. Ea a rezistat atacurilor sporadice ale legiunilor romane și a creat un imperiu care se întindea din Turcia până în Egipt. În cele din urmă, regina Zenobia a fost învinsă de împaratul roman Aurelian în 271 d.Hr. și trimisă la Roma pentru a defila pe străzi ca un trofeu.

În 273 d.Hr., locuitorii din Palmira s-au răzbunat și au masacrat o garnizoană romană, însă au fost pedepsiți și le-a fost incendiat orașul. Redus la un oraș de frontieră, Palmira a fost cucerit în 634 de Khalid ibn al- Walid și asimilat în califatul musulman. Palmira a fost devastat de cutremurele din anii 1068 și 1089, devenind o ruină.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*