Ultimele Știri

Kovesi face noi dezvăluiri despre aranjamentele de campanie: Banii din contracte se întorc la partid

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi a fost prezentă la o conferință-dezbatere care a arătat care sunt relaţiile toxice dintre oamenii de afaceri şi politicieni.

Kovesi a arătat niște tipologii ale celor prinși până acum de DNA, în contextul în care deja se știe că sunt probleme semnalate de AEP la Alegerile locale.

„1.Vorbim de plata unor comisioane de 10% din contractele cu instituţiile publice. Deci câştigi contractul şi întorci o parte din bani la partid.

2.Sau vorbim de lideri de partid care îşi folosesc autoritatea pentru a numi persoane apropiate în instituţii, care apoi oferă contracte din bani publici unor oameni de afaceri. Apoi, banii din contracte se întorc la partid.

3.Sau vorbim de oameni de afaceri care finanţează ilegal campania, cu promisiune de a primi apoi contracte cu statul. Sau mai vorbim de încheierea unor contracte de consultanţă fictivă. Am constatat că, de cele mai multe ori, banii se dădeau la negru, de aceea e greu să demonstrăm că partidele sau campaniile au fost finanţate ilegal. E o problemă să dovedim că banii au fost daţi la partid, pentru că plata cash nu lasă urme. Nu merge nimeni cu geanta de bani şi cu 10 prieteni, să existe martori “, a spus Laura Codruţa Kovesi, în cadrul dezbaterii organizate de cei de la ExpertForum.

Şefa DNA a amintit cele mai notorii cazuri în care politicieni de prim rang au fost condamnaţi pentru că s-au folosit de funcţie pentru a obţine „foloase patrimoniale sau nepatrimoniale“, conform știripesurse.ro.

Printre aceştia se numără: Gheorghe Bunea Stancu – fost preşedinte al CJ Brăila, condamnat la 3 ani de înschisoare cu executare după ce a „strâns“ bani pentru campania lui Mircea Geoană în 2009; Florin Popescu – fost preşedinte PDL al CJ Dâmboviţa, condamnat la doi ani de închisoare cu executare după ce a primit peste 60 de tone de pui grill pentru a le distribui alegătorilor; Liviu Dragnea – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul“, după ce a scos la vot şi morţii din Teleorman; Sorin Frunzăverde –  fost preşedinte al CJ Caraş-Severin, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce i-a constrâns pe primarii din judeţ să adune voturi pentru Klaus Iohannis în 2014.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*