O comandă neobișnuit de mare de pizza a dus la prinderea lui Salah Abdeslam. Bild: ‘Ce i-a căzut din pantaloni la arestare?’

  • Adelina Mitrache
  • 21 martie 2016
  • Externe
Salah Abdeslam

Un adevărat scenariu de film de acțiune se ascunde în spatele operațiunii care a dus la capturarea lui Salah Abdeslam, cel mai căutat om din Europa.

Belgia a ratat numeroase oportunități de a-l prinde pe Salah Abdeslam, a cerut ajutorul Franței și Marii Britanii iar 4 luni mai târziu a avut un mare noroc, relatează Politico. Pierzania lui Salah, pus oficial sub acuzare pentru atentatele din Paris, de toamna trecută, a constat în mod surprinzător și amuzant într-o comandă suspectă de pizza și o amprentă. Căutat de patru luni, singurul supraviețuitor al echipei de 10 teroriști care a lovit Parisul, în luna noiembrie, s-a dovedit a fi în inima Europei.

CITEȘTE ȘI: Salah Abdeslam NU a fost sprijinit de de jihadiştii ISIS, în cele patru luni de urmărire generală

Cum a fost prins Abdeslam: o amprentă și o comandă neobișnuit de mare pentru pizza

Pista a început să se încălzească pentru poliția franceză și belgiană săptămâna trecută când au verificat o casă din cartierul Forest, Bruxelles, unde în trecut s-ar fi adăpostit teroriști. Casa nu avea facturile plătite de câteva luni, poliția se așteptă să fie goală, însă au dat peste șase bărbați înarmați care au opus rezistență. În urma intervenției patru polițiști au fost răniți. După investigații au descoperit în casă o amprentă care îi aparținea lui Abdeslam. Aceasta a fost dovada care i-a convins pe polițiști că Salah se află încă în Bruxelles.

CITEȘTE ȘI: Avocatul lui Salah Abdeslam, teroristul capturat la Bruxelles, va da în judecată un procuror

Câteva ore mai târziu, în atenția poliție a intrat o casă din cartierul de migranți Molenbeek, situată la 450 de metri de locuința anterioară a lui Abdeslam. Imobilul a fost pus sub urmărire și le-a trezit suspiciuni polițiștilor după ce o femeie a realizat pentru această adresă o comandă de pizza neobișnuit de mare. Când au luat cu asalt casa, polițiștii l-au descoperit pe Abdeslam, împușcat în picior în timpul operațiunii.

CITEȘTE ȘI: Autorităţile franceze emit un nou mandat de arestare pe numele lui Salah Abdeslam

Bild: Ce i-a căzut lui Abdeslam din pantaloni în momentul arestării?

Autoritățile belgiene au recunoscut că Abdeslam a fost ajutat să se ascundă de o rețea de complici. Tot acestea au anunțat că personajul-cheie al celor mai grave atentate comise vreodată în Franța plănuia un atac terorist și la Bruxelles. Publicația germană Bild a remarcat că în scenele filmate în momentul arestării sale, o hârtie îi cade din pantaloni lui Abdeslam și se întreabă dacă aceasta conținea un eventual plan de atac.

 

Abdeslam a fost inculpat de justiția belgiană pentru ”participare la asasinate teroriste” și ”participare la activitățile unui grup terorist”, după care a fost încarcerat, sâmbătă, în închisoarea de maximă securitate de la Bruges. Sven Mary, avocatul lui Abdeslam, va depune azi plângere împotriva procurorului Parisului, François Molins, pentru încălcarea secretului de instrucție. Într-o conferință de presă, procurorul Parisului a anunțat că Abdeslam le-a declarat anchetatorilor belgieni că „intenționa să se arunce în aer la Stade de France” în seara atentatelor, dar că „s-a răzgândit”.

CITEȘTE ȘI: Interpolul avertizează cu privire la complicii lui Abdeslam, teroristul capturat în Belgial

„Citirea unei părți a mărturiei lui Abdeslam în conferința de presă reprezintă o încălcare” a regulilor, a spus avocatul Sven Mary. „El a încălcat secretul de anchetă. Până în prezent, nimeni nu a oferit detalii privind ancheta, ci numai despre stare medicală a clientului meu și derularea procedurii viitoare”, a mai declarat avocatul. Atentatele de la 13 noiembrie de la Paris și Saint-Denis s-au soldat cu 130 de morți și câteva sute de răniți.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *