Ultimele Știri

O altă putere mondială se alătură: ‘A sosit timpul să acționăm! Presiunea crește pentru participarea la bombardamentele contra SI’

Presiunea se intensifică asupra Olandei pentru a participa la raidurile aeriene contra grupării Statul Islamic (SI) în Siria desfășurate de coaliția condusă de Statele Unite, mai mulți deputați lansând un apel joi seară pentru ca țara să se alăture campaniei de bombardamente asupra SI, scrie AFP.

avioane

Guvernul a informat că va lua decizia de a participa la operațiuni numai după examinarea „tuturor aspectelor politice și militare” ale conflictului sirian.

„A sosit timpul să acționăm contra SI în Siria”, a declarat Raymond de Roon din cadrul Partidului pentru Libertate (PVV, extremă dreapta) în cursul unei reuniuni a comisiei parlamentare de politică externă care a avut loc joi.

„Trebuie să punem capăt livrărilor de țiței sirian către SI”, a intervenit Han ten Broeke, deputat al Partidului Liberal (VVD) condus de premierul Mark Rutte.

Din octombrie 2014, patru avioane olandeze de luptă F16 i-au bombardat pe jihadiștii SI în Irak, dar Haga a menționat că nu intenționează să participe la raiduri aeriene în Siria fără mandatul ONU.

La rândul său, ministrul olandez de externe, Bert Koenders, a afirmat în cursul reuniunii că o solicitare de participare a Olandei la coaliția contra SI în Siria a fost emisă de Franța și Statele Unite în același timp.

„Olanda este o țară mică foarte activă în lupta împotriva SI”, a adăugat el.

„Trebuie să luăm o astfel de decizie numai după vor fi examinate toate aspectele politice și militare din Siria”, a adăugat șeful diplomației de la Haga, precizând că acest lucru poate lua timp. Coaliția guvernamentală condusă de Mark Rutte este divizată în această chestiune, a informat joi presa olandeză.

Dacă deputații liberali ai premierului de la Haga sunt favorabili loviturilor aeriene în Siria, laburiștii din PvdA, de unde provine șeful diplomației, sunt „foarte rezervați”, a reamintit cotidianul de centru stânga De Volkskrant.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*