„Nu văd cum a fi într-o uniune cu state ratate precum România poate fi un lucru bun pentru noi”. 10 britanici explică de ce au votat pentru ieşirea din UE

  • Adelina Mitrache
  • 6 iulie 2016
  • Externe

Au votat Brexitul pentru că au vrut să rănească guvernul şi băncile, să se răzbune pe politicienii care au trădat clasa muncitoare sau pentru a se îndepărta de o uniune pe care o percep ca fiind nedemocrată, un eşec şi care i-a dezamăgit pentru că a înglobat…România.

Lumea se învârte acum în jurul Brexitului, un spectacol regizat de politicieni în care joacă omul de rând, alegătorul, plătitorul de taxe, studentul, muncitorul sau şomerul din Marea Britanie. The Guardian a stat de vorbă cu 10 britanici care au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru a afla de ce au ales aşa şi dacă sunt mulţumiţi de rezultat. Iată care au fost răspunsurile lor.

“AM VOTAT PENTRU STANDARDE MAI BUNE DE VIAŢĂ”.
DANNY LANCASTER, 30 DE ANI

Vreau o ţară stabilă în care oamenii din toate regiunile sunt auziţi şi nu sunt hrăniţi cu resturile aruncate din sud. Nu vreau să mă tem că atunci când fata mea va avea copii nu va mai fi loc în şcoli din cauza aglomeraţiei sau că dacă va avea probleme de sănătate va trebui să aştepte o viaţă pentru o consultaţie la medic. Ar trebui să ne simţim în siguranţă cu locurile noastre de muncă şi să nu simţim că dacă nu lucrăm şapte zile pe săptămână şi zece ore pe zi vom fi aruncaţi peste bord în grămada de şomeri. Doar după ce se ajunge la standarde de viaţă decente pentru fiecare britanic banii mei de taxe pot fi cheltuiţi în altă parte.

Când sistemele statului – asigurările de sănătate, şcoli de stat şi locuinţe sociale – sunt bine echipate, abia atunci vom accepta să facem mai mult pentru alţii. Noi, oamenii mici, sau chiar băieţii mai mari care aparent conduc ţara nu deţinem controlul complet al situaţiei şi dacă salariile care scad trase în jos de economia slăbită de acordurile comerciale sunt preţul plătit pentru a face această ţară şi pe oamenii ei mai bine educaţi şi mai sănătoşi, atunci aşa să fie.

Imaginea rasismului este departe de adevăr şi nu ar trebui să fie folosită împotriva celor care nu sunt auziţi, a celor care trăiesc zi de zi cu consecinţele deciziilor luate de cei care locuiesc în vreun cartier londonez, departe de viaţa reală. Ce nu realizează oamenii din vreun birou extravagant din Londra sau care stau acasă la o masă scumpă de stejar cu Mac-ul în faţă şi sorbind cafea de la Starbucks este că oamenilor care au votat pentru Brexit, de oriunde ar fi ei, nu le este teamă să-şi suflece mânecile pentru a pune altoiul care va face ţara aceasta măreaţă.

“AM VOTAT PENTRU A SIMŢI CĂ SUNT AUZITĂ”.
FIONA, ASISTENTĂ ÎNTR-UN CENTRU DE ÎNGRIJIRE PENTRU PERSOANE CU PROBLEME MINTALE, 52 DE ANI

Am votat pentru a mă simţi mai puternică, pentru a simţi că vocea mea este auzită şi că pot participa la schimbare. Compromisul de a rămâne avea un preţ prea mare, îmi arăta că democraţia nu există aici. Actualii lideri nu au reuşit să-i ajute pe cei săraci şi au preferat să-i împace pe cei avuţi. Am vizitat Londra în 2014 şi nu am văzut semne de recesiune. Oraşul s-a înstrăinat de Anglia. Îmi părea ceva obscen. Lucrez în instituţii pentru bolnavi mintal de 30 de ani. În tot acest timp am observat că societatea se reflectă în oamenii care ne accesează serviciile.

Cea mai mare problemă este că se simt deconectaţi de la societate. Majoritatea îi cuprinde probabil pe oamenii care sunt auziţi cel mai slab, dar care se bazează pe alţi pentru a le promova interesele. Câtă energie şi sprijin financiar le sunt oferite cetăţenilor din UE care sunt vulnerabili, când propriii noştri oameni sunt ignoraţi? N-am văzut niciun beneficiu de la UE pentru îngrijirea celor cu afecţiuni mintale. Mă chinui să înţeleg ce au făcut. Aceasta este o oportunitate. Dacă oamenii reuşesc să vadă dincolo de pierderi, şi percep situaţia ca pe o oportunitate, putem face schimbări pentru ei, pentru felul în care îşi trăiesc viaţa.

Oamenii care chiar îşi trăiesc viaţa au făcut alegerea. Toţi aceşti oameni care se simt jigniţi. Toţi aceşti oameni aranjaţi care au crezut că nu se va întâmpla arată cât de multă aroganţă există.

“CLASA MUNCITOARE A FOST TRĂDATĂ. SĂ FII SĂRAC ESTE ACUM UN PĂCAT”. ANGUS, 52 DE ANI

Şefii îi iubesc pe muncitorii străini. Aceştia nu au sindicate, sunt ieftini şi modelabili. Britanicii care făceau aceste munci nu s-au dus la universitate, ci să primească ajutor de şomaj, dacă-l primesc. Se mai pune şi problema condiţiilor pe care muncitorii străini le îndură, iar criza locuinţelor nu se mai termină. Elita din media nu a înţeles care sunt îngrijorările oamenilor de rând. Se uită în jos la noi şi ne spun rasişti, dar ei sunt cei vinovaţi de intoleranţă. Marea Britanie a devenit un stat socialist după Al Doilea Război Mondial prin sacrificiul oamenilor de rând. Statul social este recompensa lor.

Acum, să fii sărac este un păcat şi eşti atacat din toate direcţiile, aşa că acest vot a avut un element de protest. UE a sacrificat coeziunea pentru o extindere care pare condusă de Germania. Angela Merkel a decis să permită ca un milion de emigranţi să intre în Germania, încălcând legislaţia UE şi fără consultul Bundestagului. Germania a frânt Grecia şi negociază pentru a permite Turciei să intre în UE. Ei nu se consultă cu nimeni, iar aceasta nu este o uniune. Marea Britanie părea înţepenită la marginea UE şi calea noastră spre o asimilare mai mare nu era clară. Nu există vreun plan pentru crearea unei Europe cu aceleaşi taxe şi aceleaşi salarii minime, aşa că migraţia oamenilor afectează negativ ţările care oferă condiţii mai bune.

UE este un monolit şi este greu de înţeles. Spre ce se îndreaptă? Nu a reuşit să facă asta clar. UE a avut un impact negativ asupra ţărilor care o înconjoară, cu Ucraina simţindu-se parte din altă sferă de influenţă şi cu emigranţii din Africa murind în Mediterana pentru că nu s-au făcut planuri potrivite. Eram pro-UE, simţind că europenii au standarde mai bune de viaţă decât noi, dar m-am simţit deziluzionat atunci când UE s-a extins pentru a include ţări precum România. Nu văd cum a fi într-o uniune cu state ratate poate fi bun pentru noi.

În timpul campaniei pentru referendum am fost şocat de faptul că nu au fost furnizate puncte de vedere echilibrate. Ne-au fost furnizate scenarii care prezentau cele mai grave consecinţe, dar nu şi pe cele mai bune. Sunt fericit, dar şi îngrijorat că dacă Scoţia va avea un referendum pentru a părăsi Marea Britanie, atunci Anglia şi Ţara Galilor vor rămâne împotmolite în iadul grupului Tory pentru un secol. Cred că Scoţia ar trebui să devină independentă. S-ar putea să le fie mai rău din punctul de vedere financiar, dar libertatea merită preţul. Sper că Partidul Laburist (muncitoresc) se va uni sub un lider puternic.

“AM VOTAT PENTRU A LOVI GUVERNUL ŞI BĂNCILE”. KERRY, 51 DE ANI

Aş vrea să văd reforme economice în care averea unei persoane nu este datoria alteia şi în care oamenii sunt recompensaţi pentru contribuţiile lor şi nu pentru ce pot stoarce de la alţii prin chirii şi amenzi. Aş vrea o economie în care creşterea este adevărată, ceea ce ar putea însemna reformarea întregului sistem bancar. Aş vrea ca băncile să fie lăsate fără puterea de a crea bani şi ca aceste puteri să se ducă la guvernul central, dar la un guvern care îi reprezintă pe cetăţeni, nu unul care-i controlează. Masa de bani nu ar trebui lăsată în mâinile băncilor private.

Politic, aş vrea să văd Bruxelles‑ul şi Westminsterul reformate şi pe politicienii şi pe funcţionarii publici aroganţi servind interesul public şi nu cumpăraţi ca nişte prostituate de anumite interese. În cele din urmă, în circumstanţele potrivite, aş vrea să ne vedem revenind într-o UE cu reprezentanţi mobilizaţi mai mult de viziuni şi ideologii, reprezentanţi care să răspundă atât în faţa cetăţenilor de acasă cât şi a cetăţenilor europeni.

Europa poate fi o structură politică formidabilă care promovează creşterea şi interesele tuturor oamenilor ei. Dar aceasta nu se poate întâmpla cu actuala mentalitate politică. Aroganţa politicienilor de aici şi de peste tot în Europa, care sugerează că oamenii nu sunt suficient de educaţi pentru a fi lăsaţi să decidă, este nedemocratică. Cel mai cel dintre ei este Jean-Claude Juncker. Nu mă bucur că plecăm din UE, dar administraţia din UE şi cea din Marea Britanie au nevoie de o reformă fundamentală care să promoveze vieţile cetăţenilor şi nu împovărarea lor cu datorii pentru a plăti pentru un sistem politic şi economic ratat. Imigraţia nu ar fi o problemă atât de mare dacă Marea Britanie ar construi locuinţe şi infrastructură şi ar pregăti cum trebuie doctori, asistente şi muncitori; dar politicienii creează deliberat lipsuri.

Să luăm exemplul sectorului imobiliar, unde proprietarii sunt ajutaţi să transforme pe toată lumea în chiriaşi în timp ce cererea pentru locuinţe continuă să fie alimentată de imigranţi, ceea ce împinge în sus chiriile şi ne face din ce în ce mai săraci. E o întoarcere spre iobăgia secolului XIX. Ştiu că guvernul şi Banca Angliei sunt cei care îi împing pe oamenii în jos, acest vot a fost singurul mod de a le face rău.

“CETĂŢENII NON-UE SUNT DISCRIMINAŢI”. ANDREW RICHES, 54 DE ANI, GRAPHIC DESIGNER

Am votat pentru o politică imigraţionistă echitabilă. Soţia mea este un cetăţean din afara UE, din Thailanda, şi ne simţim discriminaţi. Dacă n-aş câştiga 20.000 de lire sau mai mult, opţiunea pe care aş fi avut-o ar fi fost să cer ajutoare de şomaj, iar atunci când ar fi venit timpul ca soţia mea să-şi reînnoiască viza, ar fi fost obligată să plece. Viza ei costă aproape 1.500 de lire la fiecare doi ani şi jumătate. Doar Cameron (premierul demisionar) este de vină.

Credea că poate brusca electoratul, aşa cum a făcut cu scoţienii şi referendumul lor, dar a uitat că nimeni nu este entuziasmat sau patriot în privinţa UE şi că milioane de oameni îl urăsc. De asemenea, nu-mi place ca guvernul şi companiile să-mi spună cum să votez. De aceea votul este secret. Cred că rasismul şi xenofobia sunt stârnite mai mult de partea anti-Brexit. Sunt foarte mulţumit de rezultat, ar trebui să-i ţină pe toţi ocupaţi ani de zile. Aşa nu vor mai avea timp să se războiască prin lume.

“AM VOTAT PENTRU A RECÂŞTIGA CONTROLUL DE LA BIROCRAŢII NEALEŞI DE LA BRUXELLES”.
GARY, 55 DE ANI

Pentru mine totul a ţinut de suveranitate, de capacitatea de a lua propriile decizii şi de a nu fi conduşi de birocraţi nealeşi, fără chip, din Bruxelles. Ca să nu fim forţaţi să intrăm într-o uniune politică mai mare şi spre crearea unui superstat european pentru care nimeni nu mi-a cerut opinia. A fost despre recâştigarea controlului graniţelor noastre şi a puterii de a ne influenţa propriul destin. A fost, de asemenea, despre imigraţia scăpată de sub control, dar niciodată despre economie. N-am crezut niciodată în „proiectul frica“ şi chiar dacă economia va avea probleme, ne-am recâştigat controlul asupra propriei noastre ţări şi putem lua decizii şi acţiona singuri pentru a îndrepta lucrurile.

O Britanie care face comerţşi trăieşte în pace cu vecinii europeni, dar care nu este condusă de ei. Una care ascultă de nevoile şi opiniile oamenilor de rând şi nu doar de acelea ale albilor, ale clasei de mijloc sau elitei liberale de la Londra. Ca membru în vârstă al populaţiei, resping prejudecata răspândită de cei care au votat „Rămânem“ că votul pentru „Plecăm“ este cumva egoist şi are mai puţină valoare decât cel al unei persoane mai tinere şi că ar fi trebuit să mă gândesc la viitorul lor. M-am gândit la viitorul lor, dar am văzut unul diferit, unul al unei vieţi într-o naţiune liberă, independentă, capabilă să ia propriile decizii fără intervenţia Bruxelles-ului.

“AM VOTAT CA SĂ SPRIJIN INDUSTRIA BRITANICĂ”.
JAY, 24 DE ANI

Am votat ca să sprijin industria pescuitului din Marea Britanie pentru că pescarilor britanici le sunt alocate doar 30% din cote pentru pescuitul în apele teritoriale britanice. Sper că de acum afacerile mici şi poate companiile din Marea Britanie nu vor mai importa bunuri şi mâncare care pot fi cumpărare de aici şi în schimb vor sprijini industria britanică şi vor crea locuri de muncă. Poate că într‑un final vom începe să producem din nou maşini de top şi utilaje pentru că toate acestea au dispărut de când am aderat la UE şi la regulile şi regulamentele alea.

UE este un eşec. Euro se prăbuşeşte şi toată uniunea merge înapoi în timp ce restul lumii o depăşeşte. Nu sunt un nazist rasist şi nu am nicio problemă cu imigraţia şi cu libertatea de mişcare. Am însă o problemă cu imigranţii care pot cere ajutoare pentru copiii care nu trăiesc în Marea Britanie. Nu sunt de acord cu statisticile false ale taberei anti-Brexit, cu blocarea protestelor pescarilor de pe Tamisa şi să fie acuzaţi de abuz oamenii muncii care încearcă să aducă mâncare familiilor lor şi cu toate aceste manevre ascunse. Niciunul dintre prietenii sau colegii mei nu regretă ce a făcut. Toţi sunt mulţumiţi. Ştiam că lira se va deprecia temporar şi că aşa va face şi euro. Mai ştiu şi că lira îşi va reveni. Însă nu sunt sigur dacă euro îşi va reveni. Poate că n-am fost niciodată puternici în Europa, dar Europa era mai puternică cu noi. Sper că vor avea succes oamenii muncii şi firmele britanice, nu doar multinaţionalele, milionarii sau clasa de sus care-şi face toţi banii din investment banking.

“VREAU SĂ VĂD DESTRĂMAREA UE”. TOM, 23 DE ANI

M-ar încânta să văd destrămarea UE. Statele-naţiuni ar trebui să se elibereze din lanţurile pe care şi le-au pus de bunăvoie, dar care le-au fost oferite de oameni cinici, înşelători, antidemocraţi şi obsedaţi de control. Am votat din cauza obstacolelor de netrecut puse în calea reformei în Europa. Alte state membre şi unii din reprezentanţii noştri doreau cu prea multă tărie să menţină practica nedemocrată de a numi lideri respinşi în poziţii de putere în Europa.

Este o ruşine şi modul în care au fost tratate ţările mediteraneene. Lovitura pe care o va încasa la început economia va fi dureroasă. Sper să treacă pe măsură ce oamenii realizează ce se întâmplă în realitate. Comerţul nu va înceta, nu vor fi ridicate bariere, europenii care îşi dau silinţa să muncească nu vor fi deportaţi.

“MAREA BRITANIE O VA DUCE FOARTE BINE ÎN AFARA UE”.
SALLY, 34 DE ANI, PROFESOARĂ LA O ŞCOALĂ PRIMARĂ DIN LONDRA

Am ezitat un pic de dimineaţă când am văzut reacţiile pe Facebook. 98% din prietenii mei de pe Facebook au vrut să rămânem în UE. La serviciu toţi colegii se pare că au votat să rămânem, aşa că n-am zis nimic. Încă n-am scris nimic pe Facebook şi nu sunt sigură că voi scrie pentru că îmi voi atrage multă ură. UE este condamnată la eşec pe termen lung şi foarte lung, iar Marea Britanie se va descurca foarte bine în afara ei.

Îmi este clar că economic UE se îndreaptă spre un eşec, iar principala ei soluţie pe care o foloseşte tot mai mult pare să fie tocmai ceea ce pare să-i cauzeze eşecul. Prevăd mişcări populare contra UE în mai multe state şi pare să fi început deja în ţările care au stat cel mai mult în Uniune.

“AM VOTAT PENTRU A-I TRAGE LA RĂSPUNDERE PE POLITICIENI”.
JANE, 19 ANI

Sunt o socialistă şi cred în democraţie; ce m-a deranjat cel mai mult au fost discuţiile secrete privind TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership – un acord de comerţ liber şi investiţii între UE şi SUA). M-am temut şi pentru sistemul nostru de asigurări de sănătate. Sunt cetăţean al UE şi cetăţean britanic şi nu mi-au plăcut nici minciunile taberei „Rămânem“, care ne spunea că drepturile noastre ca oameni ai muncii există doar mulţumită UE. Sindicatele au luptat pentru drepturile noastre aşa cum au făcut mereu. Trebuie să-i putem trage la răspundere pe politicienii noştri şi să-i putem respinge prin vot când este nevoie.

Putem acum să alegem cum ne cheltuim bani în loc să primim bani de buzunar ca nişte copii. Putem decide cu cine facem comerţ. Putem decide condiţiile prin negociere. Vom avea propriul program. Ne vom putea păstra serviciile publice şi nu vom fi forţaţi să le privatizăm. Şi, dacă vrem, ne putem renaţionaliza industriile, ceea ce nu ar fi permis în UE. Am fost şocată şi întristată de vitriolul scuipat de membrii taberei „Rămânem“, mai ales de alegătorii tineri care au mers până acolo încât au sugerat că dreptul de a vota ar trebui retras oamenilor bătrâni care nu sunt de acord cu ei. Ce mod formidabil de a promova democraţia!

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *