Ultimele Știri

Noul Guvern de la Chișinău a picat la vot în Parlament

iurie leanca republica moldova

Guvernul Leancă 2 nu a primit votul de încredere în Parlamentul de la Chișinău. Pentru investirea Executivului erau necesare voturile a cel puţin 51 de deputaţi, însă au votat doar 42.

Premierul propus din partea PLDM, Iurie Leancă nu a fost votat de Parlamentul Republicii Moldova, deși se vehicula un acord tacit dintre alianța nou formată PLDM-PD cu comuniștii lui Vladimir Voronin.

„Ce s-a întâmplat astăzi, a demonstrat că acest joc netransparent, cu comuniștii, nu e funcțional. Nu există susținere reală din partea comuniștilor”, a declarat Leancă după votul de neîntredere.

Imediat după eșuarea instituirii Excutivului, a reapărut inițiativa de reluarea negocierilor pentru formarea unei alianțe de guvernare, însă de această dată cu Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu.

Potrivit Constituţiei, în acest caz şeful statului poate desemna repetat un candidat pentru funcţia de premier. Potrivit Constituţiei, dacă în 45 de zile de la eşuarea numirii noului Executiv, Parlamentul nu va accepta candidatul propus de preşedintele ţării, Legislativul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.

Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, pronunţată în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului Guvern este de trei luni din data încetării mandatului fostului Executiv. Acest termen expiră în data de 9 martie 2015.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*