Ultimele Știri

Noul an universitar începe cu mai puțini studenți

Noul an universitar începe miercuri, 1 octombrie, cu un număr mult mai mic de studenți față de alți ani. Spre exemplu, numărul studenților de anul acesta este la jumătate față de acum șapte ani. Piața muncii este astfel privită cu descurajare, iar majoritatea studenților vin la facultate cu simplul gând de a obține o diplomă care nu le va garanta nimic.

În anul 2007/2008, în România erau 1.029.855 de studenţi, din care mai mult de jumătate, mai precis 650.247, la universităţi de stat. Anul acesta, în facultăţi păşesc, la 1 octombrie, peste o jumătate de milion de aspiranţi la statutul de licenţiat.

O cauză pentru scăderea drastică a numărului de studenți este și numărul scăzut al celor care reușesc să treacă peste examenul de bacalaureat, pentru a se putea înscrie la o facultate. Obstacolul nu se sesizează doar la cei care nu reușesc să obțină nota minimă la bacalaureat, ci și la cei care se confruntă cu insuficiențe financiare cauzate în primul rând, de taxele de școlarizare deloc neglijabile. Un bun exemplu este taxa de 9.000 lei stabilită pentru Facultatea de Medicină din UMF „Carol Davila” Bucureşti .

Cauzele scăderii numărului de studenți continuă și putem lua în considerare și scăderea ratei natalității după 1990. Cu toate aceste cauze, problema se constată din ce în ce mai frecvent la dezinteresul studenților de a mai urma cursurile unor studii superioare. Aceștia renunță la a se mai înscrie la facultăți din cauza faptului că nu mai consideră că diploma oferită de facultate prezintă o necesitate absolută, în contextul în care aceasta nu îți poate oferi un loc de muncă.

Acest punct de vedere îşi găseşte ecou, în siajul crizei economice, la bilanţul evenimentelor de tip Târgul locurilor de muncă, unde mulţi vizitatori se arată dezorientaţi, pesimişti şi dezarmaţi de volumul scăzut al ofertelor pentru studii superioare şi, mai ales, de faptul că li se solicită experienţă.

Nu numai numărul studenților va scădea, ci și numărul universităților. Acesta se află oricum în continuă scădere, mai ales după ce  Guvernul a decis, în iulie, ca patru astfel de instituţii particulare acreditate să fie lichidate, iar alte trei vor fi monitorizate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*