Ultimele Știri

Noua lege a salarizării îi face pe sindicaliști să acuze Guvernul de incompetență

Legea salarizării va fi schimbată de către Guvern însă sindicaliștii acuză Executivul de incompetență din cauza deciziilor pe care le vor lua.

În noua lege a salarizării, un salariu minim brut va fi de 1.200 lei şi unul maxim brut va fi de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare.

Cele cinci clase de salarizare ar urma să includă de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit şcoli profesionale, fără bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurtă durată (precum asistent medical, arhivar, grefier) şi persoanele cu studii superioare de lungă durată (precum medicul, profesorul, dar şi preşedintele ţării, parlamentarul şi ministrul), pentru această ultimă categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Problema este însă la modul în care se realizează standardele ocupaționale. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat recent că numărul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizării urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

Din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi însă stabilite niciodată prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*