Ultimele Știri

Nostalgicii comuniști spun că sunt pregătiți să încalce noua lege care interzice cultul lui Ceaușescu. Chiar și plătind cu închisoarea

Legea care interzice cultul lui Ceauşescu şi simbolurile legionare a provocat mari controverse în rândul celor care sunt încă nostalgici după perioada comunistă. Aceștia spun că sunt pregătiți să încalce noua lege, chiar dacă asta ar însemna să intre la închisoare.

La 27 iulie 2015 a apărut în Monitorul Oficial Legea 217/2015, care anunță începerea monitorizării persoanele care promovează ideile fasciste, legionare, rasiste sau extremiste și a cultului dictatorului Nicolae Ceaușescu. Serviciile vor monitoriza inclusiv mediul online pentru a descoperi persoanele care răspândesc astfel de idei. Nerespectarea prevederilor legii anti-extremism se sancţionează cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Una dintre cele mai comentate vești a fost aceea că Ceaușescu nu mai poate fi venerat în spațiul public. Preşedintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian, explică promulgarea acestei legi și argumentează că legea se referă doar la ”promovarea pozitivă” a fostului lider comunist, care nu poate fi făcută ținând cont că acesta nu poate fi considerat un erou sau un simbol național, conform Adevărul.

„Având în vedere că Ceauşescu a fost condamnat pentru genocid, această lege se referă şi la persoana lui. Deci se interzice cultul lui. Ce înseamnă cult? Promovarea în spaţiul public a imaginii lui Ceauşescu cu sens pozitiv. Dacă porţi un tricou cu chipul lui Ceauşescu se cheamă că-i promovezi o imagine pozitivă. Nu poţi să spui că Ceauşescu a fost un erou, nu poţi să spui că a fost un simbol, un lider naţional, că trebuie să-i urmăm pildele. Asta nu înseamnă cu nu se poate vorbi despre Ceauşescu, sau că istoricii vor avea vreo piedică în cercetare“, explică Alexandru Florian.

Pe de altă parte, comuniștii convinși nici nu vor să audă de această lege, pe care o consideră absurdă și imposibil de pus în practică. Unii dintre ei, declară chiar că sunt pregăiți să intre la închisoare pentru a-și promova ideile sau pentru a le susține. Oamenii sunt de părere că nu poate fi adus niciun aurgument negativ împotriva fostului lider comunist și că nu acceptă să li se interzică să argumenteze faptul că Ceaușescu a fost un erou.

„Abia aştept să fiu condamnat fiindcă fac cultul personalităţii lui Ceauşescu! Eu, unul, sunt dispus să încerc. Să vedem dacă mă condamnă ei pe mine. Îmi interzic mie să spun că Ceauşescu a fost un erou? Păi asta gândesc eu şi am argumente serioase. Şi filmul acela, «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu», e despre cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu, pentru că eu n-am văzut nicio imagine în care să apară Ceauşescu în ipostaze negative“, spune Petre Ignatencu, preşedintele Comitetului de Reorganizare al Partidului Comunist Român (un partid de apartament).

De asemenea, pentru unii este greu de definit cultul personalității, iar conform lui Zoe Petre, nu se poate stabili unde începe și unde se termină cultul personalității lui Ceaușescu.

„E foarte greu să defineşti cultul personalităţii lui Ceauşescu. De unde începi şi unde te opreşti? Procurorii care vor trebui să cerceteze asemenea cazuri vor fi într-o postură foarte delicată“. Crin Antonescu, unul dintre iniţiatorii legii, spune că ar trebui să urmăm modelul Germaniei postbelice: „Legea poate fi aplicată pentru că şi în Germania erau destui nostalgici după Hitler şi s-a putut aplica. Ea poate fi aplicată şi trebuie să fie aplicată devreme ce este o lege. Că asta nu va elimina în societatea românească nostalgia unora după regimul comunist sau după Ceauşescu asta este foarte clar, dar cel puţin în formulele oficiale în spaţiul public acest lucru nu va mai fi prezent“.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*