Ultimele Știri

Nokia a cumpărat Alcatel

Gigantul finlandez Nokia a cumpărat compania franceză Alcatel-Lucent cu suma de 15,6 miliarde de euro. 

Acțiunile Nokia au crescut cu 3,1 la sută, după achiziția totală a rivalului său francez cu suma de 15600000000 de euro (16,6 miliarde de dolari). Tranzactia se va finaliza în prima jumătate a anului 2016 și se prefigureză o reducere a costurilor de producție și operare cu circa 900 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2019, au declarat liderii celor două companii.

Cu toate acestea, acțiunile Alcatel-Lucent, care au crescut cu 16 la sută în sesiunea anterioară, acum au scăzut cu 11 la sută, unii analiști spunând că acordul a părut mai puțin atractiv pentru Alcatel. 

Ultimii ani nu au fost foarte buni pentru cele două mari companii europene, acestea fiind afectate atât de pe urma unor probleme financiare, cât și de pe urma unor decizii ma puțin inspirate ale management-ului. Astfel, pentru a face față pe sectorul de rețelistică celor de la Ericsson și Huawei.

nokia alcatelFrancois Hollande, Michel Combes șeful Alcatel(stânga) și președintele Nokia Rajeev Suri(centru)

Noua entitate va valora aproximativ 40 de miliarde de euro și va fi controlată în proporție de 66,5% de Nokia. De cealaltă parte, Alcatel va deține 33,5%.

Condiția cea mai importantă pusă de statul francez celor de la Nokia a fost să nu reducă personalul Alcatel-Lucent în Franța dincolo de țintele deja stabilite de companie prin planul său de reorganizare. Alcatel are nu mai puțin de 6.000 de angajați doar pe cercetare-dezvoltare în Franța, iar statul este extrem de sensibil când vine vorba de concedieri și ține foarte mult la protejarea locurilor de muncă.

Nokia a ținut să menționeze că, deși sediul principal al companiei nou-formate se va afla în Helsinki, Franța va rămâne un centru important al acesteia. În urma acestei achiziții, Nokia ar putea avea acces la două piețe extrem de importante: China și America.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*