Ultimele Știri

Noile reguli privind transportul copiilor

scaun copil

Potrivit noilor norme care intra în vigoare din 14 februarie, copii cu o înălțime până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule care au sisteme de siguranță (centuri) pentru șofer și pasageri numai dacă sunt fixați/prinși cu un dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Aceeași regulă se aplica și pentru copiii care au o înălțime mai mare de 135 cm, însă pentru aceștia se admite și varianta purtării centurii pentru adulți, cu condiția să nu treacă peste zona gâtului sau feței. De asemenea, copiii mai înalți de 135 cm pot purta centura pentru adulți dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Cei peste 150 de centimetri pot fi transportați și în vehicule fără sisteme de siguranță, însă doar pe locurile din spate.

Dispozitivele de fixare în scaun trebuie să fie omologate și instalate pe locurile din spate. Se poate face excepție dacă instrucțiunile permit montarea pe locul din față, însă doar cu conditia ca airbagul frontal din dreptul dispozitivului să fie dezactivat.

Copiii pot fi transportați fără dispozitive de siguranță sau centuri doar dacă au un certificat de la medic care să îi scutească de purtarea acestora, certificat pe care conducătorul auto trebuie să îl aibă la el. De asemenea, în transportul public sau în taxi aceste reguli nu se aplică cu condiția ca micuțul să stea pe locurile din spate și să fie supravegheat continuu de o persoană alta decât șoferul.

Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată cu 3 puncte de penalizare și 4-5 puncte de amendă, adică între 390 și 487.5 lei. Noile prevederi intră în vigoare pe 14 februarie, la o lună după publicarea în Monitorul Oficial a HG 11/2015 în care sunt incluse.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*