Noile măsuri luate în domeniul tutunului ar putea afecta bugetul de stat, încurajând contrabanda

  • Nicoleta Ungureanu
  • 14 iunie 2016
  • Social

British American Tobacco Romania(BAT) susține că noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă în domeniul tutunului va afecta bugetul de stat și va încuraja indirect contrabanda.

Conform companiei britanice, contrabandiștii vor profita de pe urma noilor măsuri, invadând piața cu produse pentru care nu plătesc taxe.

„Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii – în paralel cu proiectul de lege de transpunere a Directivei europene din Parlament – urmează să creeze o breşă în funcţionarea pieţei legale de tutun, lucru care va permite contrabandiştilor să invadeze piaţa legală cu produse de contrabandă, de calitate incertă şi pentru care nu se plătesc taxe”, se arată
într-un comunicat al companiei.

BAT a cerut Guvernului să amendeze Ordonanța de Urgență pentru a nu le permite contrabandiștilor să își crească veniturile de pe urma acesteia, în timp ce se va stopa producția de tutun.

„Din acest motiv, am cerut Guvernului să amendeze Ordonanţa de Urgenţă, astfel încât să se asigure că noile reglementări sunt adoptate într-o perioadă de timp care nu va permite contrabandiştilor să realizeze profituri şi mai mari, punându-se accentul pe claritate şi consistenţă. Numai în aceste circumstanţe ne putem angaja să adaptăm complet procesele de producţie în 3 luni de la data publicării normelor aferente”, a declarat Gemma Webb, Director General British American Tobacco România.

Bugetul de stat și Fiscul ar putea fi puternic afectate, anul trecut fiind consumate peste 4 miliarde de țigări ilegale, ceea ce a adus pagube de 600 de milioane de euro.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *