Noi reguli pentru scriitori din pușcării. Decizia luată de Guvern

  • Nicoleta Ungureanu
  • 24 august 2016
  • Social

Guvernul a aprobat procedura privind elaborarea de lucrări științifice publicate sau de invenții brevetate de către persoanele private de libertate aflate în unitățile subordinate Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Potrivit noii proceduri, începând cu 31 august 2016, persoanele care execută măsuri privative de libertate și elaborează lucrări științifice sau realizează invenții în perioada de detenție pot beneficia de o reducere a pedepsei cu maxim 20 de zile, indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate pe durata executării pedepsei și numai în baza confirmării caracterului științific al lucrării respective, respectiv a brevetului, în cazul invențiilor. Aceste reglementări au fost adoptate de Guvern în luna iunie 2016, prin OUG 24/2016.

De asemenea, confirmarea caracterului științific al lucrărilor se face de către Consiliul Național al Cercetării Științifice (CNCS), cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), care, în baza unei cereri scrise adresate de către deținut conducerii penitenciarului, desemnează aleatoriu trei evaluatori din baza de date. Evaluatorilor nu li se comunică identitatea autorului lucrării, iar identitatea evaluatorilor rămâne confidențială.

Cheltuielile de publicare a lucrărilor vor fi susținute de deținut, la edituri recunoscute la nivel academic și fără implicarea administrației penitenciarului, conform știripesurse.ro.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *