Ultimele Știri

Noi reguli pentru părinții care călătoresc în străinătate cu un copil

Regulile pentru părinții care călătoresc în străinătate cu un copil sunt schimbate începând de joi, 6 octombrie. Prin aceste noi schimbări, se așteaptă o simplificare a procedurilor.

Este vorba despre cazul în care doar unul dintre părinți călătorește în străinătate cu un copil. În această situație, termenul de valabilitate a declarației de acord prin care un părinte acceptă ca celălalt părinte să plece în afara țării cu un copil va fi de 3 ani, documentul putând fi astfel folosit pentru mai multe călătorii.

Până în prezent, părinții trebuiau să redacteze o adeverință pentru fiecare ieșire din țară a copilului.

La articolul 30 alineatul (1) se modifică:

”d) Minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, precum şi datele de identitate a însoţitorului respectiv”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*