Noi reglementări privind salariu minim intră în vigoare din 18 iunie. Ce schimbă în plata angajaților care lucrează în UE

  • Adelina Mitrache
  • 11 aprilie 2016
  • Economie
euro

O noua directivă europeană ce are ca obiectiv respectarea reglementărilor cu privire la salariul minim și a celorlalte reguli impuse pentru detașări transnaționale este în proces de implementare la nivelul Uniunii Europene, iar termenul de transpunere în legislația națională din statele membre este 18 iunie 2016, potrivit datelor KPMG în România.

Compania de audit și consultanță fiscală a publicat un studiu care furnizează informații despre reglementările privind salariul minim în statele membre UE, ale Spațiului Economic European și în Confederația Elvețiană.
Obiectivul principal al studiului este de a ajuta angajatorii care detașează personal în alte state membre să aibă o viziune mai clară asupra cerințelor legislative din aceste state, „care la prima vedere par simple, dar care în practică pot fi foarte complexe”, se arată în comunicatul KPMG în România remis presei.
„Aproape toate statele incluse în studiu au o formă de salariu minim, dar aspectele specifice variază foarte mult de la un stat la altul. În unele state, cum e România, există un salariu minim unic la nivel național, iar altele au mai multe niveluri de salariu minim, care depind de factori precum industria în care activează angajatorul, funcția deținută de angajat, vârsta acestuia, sau de alte criterii. În aceste cazuri, salariile minime sunt stabilite adesea în baza unor contracte colective de muncă”, a explicat Mădălina Racovitan, Partener și Coordonator al Diviziei People Services din cadrul KPMG în România.
Potrivit sursei citate, chiar și în cele mai simple cazuri, atunci când legislația definește un salariu minim unic la nivel național, pot exista o serie de complicații, mai ales pentru angajatorii care detașează personal în acel stat.
 
De exemplu, ce se consideră a fi parte a salariului minim? Dacă angajatorul suportă costurile de cazare pe perioada detașării, acestea pot fi luate în calcul la determinarea încadrării în nivelul salariului minim? De multe ori, modul de definire a salariului minim variază semnificativ de la un stat la altul. Mai mult decât atât, dacă este necesară o suplimentare a salariului din statul de origine pentru a îndeplini cerințele de salariu minim în statul gazdă, sub ce formă se poate face? Poate fi o soluție creșterea salariului de bază în statul de origine, sau ar putea o asemenea creștere să genereze probleme la întoarcerea salariatului din detașare, când se va impune o reducere a salariului?„, precizează reprezentantul român al KPMG.
Respectarea reglementarilor cu privire la salariul minim și a celorlalte reguli impuse în baza Directivei pentru detașări transnaționale (Directiva 96/71/CE) devine cu atât mai importantă cu cât o nouă directivă (Directiva 2014/67/UE) este în proces de implementare în statele membre, relevă firma de consultanță fiscală în domeniul afacerilor.
Obiectivul noii directive (așa numita Directiva de aplicare) este de a stabili un cadru comun de prevederi, măsuri și mecanisme de control corespunzătoare care să permită implementarea, aplicarea și respectarea în mod uniform a Directivei 96/71/CE, cu scopul de a preveni și a combate abuzurile de către angajatorii care ar putea să profite în mod nejustificat de libertățile oferite prin tratatul de funcționare al Uniunii Europene și prin celelalte acte normative emise la nivelul Uniunii.
Potrivit sursei citate, în perioada următoare autoritățile din statele membre să exercite un și mai mare control asupra aplicării corecte a prevederilor directivei, la nivelul angajatorilor care detașează personal în alte state membre. Noua Directiva 2014/67/UE are termen de implementare în legislația națională din statele membre în 18 iunie 2016.
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *