Noi reglementări pentru deținuți! Cu cât li se va reduce pedeapsa pentru lucrările scrise

  • Nicoleta Ungureanu
  • 29 iunie 2016
  • Social

Guvernul a decis ca pentru lucrările ştiinţifice publicate sau invenţiile şi inovaţiile brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, aceasta să primească o reducere a pedepsei de maxim 20 de zile.

Executiv a decis, printr-o ordonanță de urgență adoptată marți, ca indiferent de numărul de lucrări scrise, unui deținut să nu îi fie redusă pedeapsa cu mai mult de 20 de zile

„În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

De asemenea, actul normativ adoptat marţi introduce o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor ştiinţifice şi invenţiilor brevetate şi a validării acestora.

 „Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale de drept comun, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Brevetarea invenţiilor se realizează de către Oficiliul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută în legislaţia muncii”, se precizează în document.

În ceea ce privește lucrările ştiinţifice sau invenţiilor brevetate realizate în colaborare, numărul zilelor considerate ca executate se împart proporţional la numărul de coautori, iar dacă mai mulţi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor, conform Mediafax.

„După validarea caracterului ştiinţific al lucrării, respectiv brevetarea invenţiei, Comisia pentru liberare condiţionată sesizată potrivit legii în vederea analizării acordării zilelor considerate ca executate, ia la cunoştinţă de acordarea caracterului ştiinţific, respectiv brevetarea invenţiei, şi verifică respectarea procedurii de elaborare a lucrării ştiinţifice publicate, respectiv invenţiei brevetate. O nouă solicitare pentru elaborarea unei alte lucrări ştiinţifice sau invenţii se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare”, se mai spune în comunicat.

Reglementările vor intra în vigoare de la 31 august, iar până la intrarea în vigoare a OUG vor fi elaborate şi normele de aplicare.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *