Noi schimbări privind Legea votului prin corespondenţă. Ce modificări urmează să aplice Guvernul

  • Nicoleta Ungureanu
  • 15 august 2016
  • Social
alegeri vot

Guvernul va modifica prin ordonanţă de urgenţă Legea alegerilor parlamentare, la începutul lunii septembrie, atunci când Parlamentul își va relua activitatea. Schimbările vizează în special articolele referitoare la înfiinţarea secţiilor de vot din străinătate.

Formularea actuală din lege nu numai că nu oferă Executivului o baza legală de a deschide noi secţii de vot, dar mai şi descurajează diaspora să iasă la urne, conform Adevărul.

Guvernul poate deschide secţii de vot peste graniţe în ambasade, consulate sau institute culturale. Însă aceste secţii, pe care putem să le numim tradiţionale, pot servi doar românilor ce trăiesc în oraşe mari din străinătate, acolo unde există amabsade sau consulate.

Procesul de votare se dovedește a fi dificil pentru românii care locuiesc în mici orașe, und enu există ambasade sau consulate. PSD şi PNL au adoptat Legea votului prin corespondenţă şi au pus o condiţie pentru deschiderea secţiilor speciale în diaspora: să existe cel puţin 100 de alegători care să solicite acest lucru.

Articolul 23 alineatul 3 din lege precizează că „În afara secţiilor de votare prevăzute la alin. 1 (ambasdade, consulate, institute culturale –n.r.) se organizează una sau mai multe secţii de votare, pentru localităţile sau grupurile de localităţi în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, conform Registrului Electoral, cel puţin 100 de alegători“.

Ordonanţa de urgenţă pregătită de Dacian Cioloş va da dreptul Guvernului de a deschide secţii speciale acolo unde ştie că există comunităţi importante de români, chiar dacă aceştia nu s-au înscris în Registrul Electoral.

„Pe lângă secţiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare şi în alte localităţi decât cele în care îşi au sediul misiunile diplomatice sau oficiile consulare. Decizia de organizare a acestor secţii revine Autorităţii Electorale Permanente, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe“, arată textul ordonanţei obţinut de Adevărul.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *