Noi modalităţi de înregistrare a naşterii copilului! Ce a hotărât MAI

  • Nicoleta Ungureanu
  • 3 iulie 2016
  • Social

MAI a anunțat publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă care stabileşte noi modalităţi de înregistrare a naşterii copilului, una dintre noutăți constând în termenul de 30 de zile în care trebuie finalizate demersurile, faţă de 15 cât este în prezent.

Nașterea unui copil se poate realiza într-un termen de 30 de zile și nu de 15, așa cum era până acum, conform Ordonanţei de urgenţă nr.33/2016 publicată în Monitorul Oficial, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Interne(MAI).

În situaţia în care este depăşit termenul de 30 de zile, procedura va continua pe cale administrativă, fără a fi aplicată procedura de înregistrare tardivă a naşterii pe cale judecătorească, anunţă MAI.

„Astfel, înregistrarea naşterii se va face cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale şi cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor sau, după caz, al municipiului Bucureşti. În vederea înregistrării naşterii se vor efectua, după caz, o serie de activităţi de către autorităţile statului (verificări în registrele de stare civilă, în evidenţele cazierului judiciar şi în evidenţele operative, luarea unor declaraţii etc.).”, se notează în comunicat.

În cazul copiilor instituţionalizaţi în actele de identitate eliberate se va înscrie domiciliu sau reşedinţa la adresa instituaţiei sau a centrului unde sunt instituţionalizaţi, conform Mediafax.

“De asemenea, persoanele care sunt internate într-o unitate sanitară pot solicita eliberarea unui nou act de identitate serviciului public comunitar de evidenţă a persoanele pe raza căruia se află instiuţia sanitară ”, precizează reprezentanţii ministerului.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *