Ultimele Știri

Noi dezvăluiri în cazul Ghiță-Kovesi: Capitole întregi din lucrarea de doctorat a șefei DNA ar fi copiate dintr-o carte celebră

Capitolele 2, 3 și 4 ale tezei de doctorat a lui Kovesi ar fi copiate în procent de 34%, susține Grupul de Investigatii Politice, care a publicat, joi, noi informații despre presupusul plagiat.

„În capitolele 2, 3 și 4 ale tezei sale de doctorat, Laura Codruța Kovesi a plagiat masiv cartea „Traficul de ființe umane. Infractor. Victima. Infracțiune” scrisă de o echipă condusă de profesorul Gheorghiță Mateuț și publicată în anul 2005 (cu 6 ani înaintea tezei lui Kovesi) la Editura Alternative Sociale din Iaşi.

De exemplu, subcapitolul II.3.2.1 al tezei lui Kovesi plagiază în întregime subcapitolul 4 al Capitolului 1 al lucrării lui Mateuț. Kovesi nu a pus ghilimele, nu a citat, nu a pus vreo notă de subsol. A încercat însă să-și ascundă furtul prin mici modificări aduse textului original.

În loc de „noua configurație a Europei” cum apare în textul original, Kovesi a scris „noua dimensiune a Europei”; în loc de „scoate în evidență pericolul” cum apare în textul original, Kovesi a scris „evidențiază pericolul”; în loc de „se impune astfel” cum apare în textul original, Kovesi a scris „s-a impus astfel”; în loc de liniuțele care apar în textul original, Kovesi a pus săgeți. (foto 1)

O altă modalitate prin care Kovesi a încercat să-și ascundă plagiatul a fost următoarea: Fără a folosi vreodată ghilimelele și pentru a crea impresia că s-a inspirat doar în câteva pasaje din lucrarea lui Mateuț, Kovesi a introdus câteva note de subsol cu trimiteri la această lucrare. De exemplu, paginile 259 și 260 din lucrarea lui Kovesi sunt copiate în întregime din Mateuț. Pentru a disimula faptul că au fost preluate bucăți masive de text, la pagina 260 apare o notă la sfârșitul unui scurt paragraf care trimite la lucrarea Traficul de ființe umane. Infractor. Victima. Infracțiune. Paginile următoare din teza lui Kovesi preiau din nou, fără să citeze și fără vreo notă de subsol, pasaje întregi din lucrarea lui Mateuț.

Săptămâna viitoare, după ce GIP va publica toate rapoartele iThenticate care demonstrează plagiatul lui Kovesi, vom sesiza, din nou, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Publicăm fragmente identificate de iThenticate drept plagiat împreună cu sursele plagiatului. De asemenea, pe site-ul kovesiplagiat.wordpress.com:
1. Raportul complet generat de iThenticate în format text onlyhttps://kovesiplagiat.files.wordpress.com/…/raport_ithentic…

2. Capitolele 2,3 și 4 din lucrarea lui Kovesi în format .pdfhttps://kovesiplagiat.files.wordpress.com/…/capitolele_2_3_…”, scrie GIP pe pagina de Facebook.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*