Ultimele Știri

Noaptea Muzeelor, protest inedit în toată ţara

noaptea muzeelor

În acest an, pe 16 mai va avea loc cea de-a 11-a ediţie a evenimentului cultural Noaptea Muzeelor, un protest care vrea să aducă în atenţia publicului faptul că muzeele şi colecţiile ţării dispar datorită retrocedărilor.

Identitatea vizuală a acestui an nu este aleasă întâmplător, piticul a plecat în căutarea obiectivelor culturale, dar va realiza în scurt timp că unele piese valoroase din muzeu s-ar putea să nu mai fie acolo data viitoare. Fiecare muzeu va acoperi o piesă valoroasă cu o pânză.

Evenimentul a ajuns la scară mondială, din 1977, când în Berlin a avut loc pentru prima dată ,,Lange Nacht der Museen“, apoi s-a extins în Franţa pe la 1999 cu denumirea ,,Printemps de musées“, pentru ca mai apoi în 2001 să fie adoptată de toate ţăriile care au semnat Convenţia Culturală a Consiliului European.

În România ca şi în alte ţări europene a ajuns în 2005, an în care s-a adoptat numele de ,,Noaptea Muzeelor“. De 11 ani, în cea mai apropiată sâmbătă de 18 mai, mii de oameni se strâng în grupuri şi participă la eveniment.

În 2014 evenimentul a strâns nu mai puţin de 190.000 de bucureşteni, iar la nivel naţional aproximativ 453.300 de oameni din peste 25 de judeţe. În acest an Bucureştiul pune la dispoziţia cetăţeniilor aproximativ 20 de locaţii culturale de vizitat, printre care: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național al Literaturii Române, Casa Memorială “Tudor Arghezi”, Muzeul Național al Pompierilor, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Băncii Naţionale a României, care participă pentru prima dată la acest protest.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*