Ultimele Știri

NOAPTEA MUZEELOR: Programul complet din București

Noaptea muzeelor

Aproape 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul BNR, și 20 de organizații culturale vor fi deschise, în Noaptea Muzeelor 2015, la București, astăzi, propunând publicului un program divers de evenimente.

În acest an, organizatorul Nopții Muzeelor, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România se așteaptă la un număr record de vizitatori, iar pe lângă evenimentele culturale, muzeele vor organiza un protest comun faţă de sărăcirea ireversibilă a patrimoniului muzeal naţional din cauza restituirilor de bunuri culturale şi clădiri care au adăpostit muzee.

Astfel, muzeele vor prezenta un obiect reprezentativ din colecție, care, în seara evenimentului, va fi acoperit cu o pânză neagră, pentru a-i atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca, în curând, acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedări, muzeele și colecțiile muzeale în România.

Prin acest demers, muzeele îşi propun să contribuie la accelerarea găsirii unor soluţii legislative echilibrate care să oprească acest fenomen.

PROGRAM COMPLET:

  • Muzeul Național de Istorie a României propune două programe de vizitare, unul de zi, cu plată, și un altul de noapte, gratuit, între orele 16:00 și 02:00. De asemenea, vor fi organizate ateliere de educație muzeală, parada costumelor de epocă, ghidaje tematice în expozițiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium — Copia Columnei lui Traian și în expozițiile temporare, spectacole de muzică și dans. Și aici va fi expusă, ambalată, o piesă de excepție din colecțiile instituției.

Muzeul Național al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială “Tudor Arghezi”, în timp ce Muzeul Municipiului București va oferi spre vizitare, în premieră, opt sedii muzeale.

  • În cadrul Muzeului Național al Țăranului Român, vor fi deschise expunerea permanentă și expozițiile temporare, în curtea muzeului noctambulii fiind așteptați la o serie de proiecții în aer liber.

– “Armenia în cartografia veche” este expoziția deschisă la Muzeul National al Hărților și Cărții Vechi, la vernisaj fiind invitat ambasadorul Republicii Armenia în România, Hamlet Gasparian, în timp ce, la Centrul Național al Dansului, vizitatorii vor putea admira un inedit muzeu al dansului clasic și contemporan.

  • Muzeul Băncii Naționale a României va prezenta, în intervalul 19:00 — 23:00, o mini-expoziție inedită, intitulată “Aur din Tezaur”, care va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur de tezaur. Primii 100 de vizitatori vor primi un suvenir din partea organizatorilor.

– La Muzeul Național “George Enescu”, oaspeții sunt așteptați la Aeroportul ONIRIA, locul în care evenimentele artistice programate oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginației prin muzică, artă vizuală și performance art.

  • Muzeul de Artă Veche Apuseană propune spre vizitare o moștenire care cuprinde și 35 de obiecte clasate în categoria Tezaur a patrimoniului național.

– La Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti, oaspeții sunt așteptați la “După-amiaza muzeelor”, publicul fiind invitat la spectacole de muzică și dans popular românesc, un târg al meșterilor populari, ateliere de creație.

  • Centrul Național Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, care va rămâne deschis până la ora 24,00, va prezenta trei expoziții temporare și un program de muzică klezmer susținut de actrița Maia Morgenstern. Între orele 18 — 24 va fi asigurat transport tur-retur de la stația de metrou Piața Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 in 30 de minute.

La Muzeul Naţional de Artă al României, în intervalul 19.00 – 04.00, vor putea fi vizitate în regim de gratuitate la sediul central: Galeria Naţională, Expoziția Constantin Popovici și seducția modernității şi Galeria de ne(uitat).

  • La Muzeul Colecţiilor de Artă – Expoziţia Comori de artă din colecţia prof. I. Chiricuţă (Realizată în colaborare cu Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad).

– Muzeul Theodor Aman invită oamenii în intervalul 18:00 – 1:00, să viziteze expoziţiile sale permanente, ce constă în obiecte de artă, piese de mobilier, şi diverse obiecte de decoraţiune. De la planurile casei şi decoraţia exterioară, la decoraţia interioară a casei lui Theodor Aman.

  • La Muzeul Victor Babeş se va putea vizita, în intervalul 18:00 – 1:00, expoziţia permanente. Cu ajutorul documentelor (diplome, certificate de absolvire, manuscrise, fotografii), şi al obiectelor personale, sunt prezentate etapele de formare ale lui Victor Babeș.

– Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” va oferi vizitatorilor, în intervalul 18.00 – 01.00, concursuri și atelierele de creație nocturnă, proiecțiile de filme documentare, dar și expoziții de fotografie.

  • La Muzeul Național al Aviației Române, în intervalul  17.00 – 23.00, vor putea fi admirate avioane civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă etc.

– La Muzeul Naţional al Pompierilor – Foişorul de Focpublicul vizitator va cunoaște în intervalul 17:00 – 01:00 istoria pompierilor din România, tradiţia acestei arme, patrimoniul cultural al pompierilor – militari, voluntari, civili – şi colecţiile muzeale specifice.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*