Ultimele Știri

Nici măcar Metrorex nu știe câți călători transportă

metrorex

Într-un comunicat de presă de pe site-ul Metrorex emis în data de 26 martie 2015 se anunță intrarea în vigoare a noilor tarife majorate, începând cu data de 28 martie, se precizează și că metroul transportă zilnic peste 600.000 de călători.

Dar să fie acest număr cel real?

Atunci când s-a lansat proiectul de ordin al Ministrului Transporturilor ce prevedea acele scumpiri, Metrorex a redactat și un referat de aprobare în care își motiva propunerea de a schimba tarifele. În acest document, societatea furniza și numărul de călători pe care i-a avut în ultimii ani. În 2014, de exemplu, metroul a transportat 173.193.375 de călători.

Ceea ce împărțit la numărul de zile dintr-un an înseamnă aproximativ 475.000. Nici măcar jumătate de milion. Dacă cifra ar fi cea din comunicatul de presă, atunci metroul ar transporta anual cam 220 de milioane de călători. O diferență de aproape 50 de milioane.

De ce e importantă această diferență?

Metrorex a cerut majorarea tarifelor deoarece a scăzut subvenția de la stat și are un deficit financiar de vreo 44 de milioane de lei. Dacă numărul de călători real într-un an ar fi de 220 și nu de aproape 175 de milioane, atunci deficitul de 44 de milioane de lei ar fi ușor acoperit – în condițiile în care tariful mediu al unei călătorii era de 0,99 lei înainte de majorare, conform datelor furnizate de Metrorex în referatul de aprobare.

Concluzia e simplă: suntem mințiți pe față de către o societate de stat și ei cred că noi nu suntem capabili să facem niște calcule simple. De ce această minciună? De ce nu ni se transmite un singur număr? Oare e sănătos să ascundem lipsa de performanță? Cum să avansăm dacă ne ascundem incompetența sub cifre?

metrorexCiteşte şi: Nemulțumirea cetățenilor și afacerile dubioase de la Metrorex

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*