Ultimele Știri

Neplata impozitelor reținute din veniturile plătite salariaților devine, din nou, faptă penală

Neplata la buget a asumelor reținute din veniturile plătite salariaților de către angajatori va fi reintrodusă în Legea evaziunii ca faptă penală, potrivit măsurilor anunțate de Ministerul de Finanțe. 

Conform ministerului, textul din Legea evaziunii care incrimina această faptă (art. 6) a fost declarat neconstituțional prin Decizia Curții Constituționale nr. 363/2015 (referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale) pe considerentul că prevederea în cauză nu respectă exigențele constituționale referitoare la calitatea legii, respectiv nu întrunesc condițiile de claritate, precizie, previzibilitate și accesibilitate, conform profit.ro.

Refacerea textului este necesară pentru a descuraja situațiile în care, prin reținere și neplată, se aduc prejudicii atât bugetului, cât și persoanelor care suportă în fapt impozitele și contribuțiile.

Exista posibilitatea ca angajatorul să rețină din salariul brut impozitul și contribuțiile și să plătească salariul net către salariat, fără însă a plăti la buget sumele reținute.

Finanțele arată că măsura este necesară atât pentru ca bugetul de stat și bugetele sociale (de pensii, de sănătate, de șomaj) să nu fie prejudiciate cât și pentru ca persoanele care suportă contribuții pentru a beneficia de drepturile sociale (pensii, servicii de sănătate, ajutor de șomaj) să nu își piardă drepturilor sociale respective.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*