Ultimele Știri

Negocieri între Biserici pentru ca ortodocșii și catolicii să sărbătorească Paștele împreună. Reacția BOR la propunere

Am putea sărbători Paștele împreună, dacă bisericile se vor pune de acord astfel încât sărbătorile pascale, să aibă loc la o dată comună și fixă.

paste

Discuțiile pleacă de la mesajul Papei Francisc, care a invitat bisericile încă de anul trecut să schimbe data acestei sărbători importante. Biserica Catolică a început oficial tratativele, cu cea Anglicană, în timp ce mai multe Biserici Ortodoxe, au fost și ele de acord cu această schimbare.

Papa Francis: „Când învie Isus al tău? Isus al meu învie azi. Al meu săptămâna viitoare. E un scandal.”

Încă din secolul al 16-lea, când a intrat în vigoare calendarul Gregorian, creștinii sărbătoresc împreună cele mai importante evenimente religioase. Însă Bisericile ortodoxe au refuzat să mute și data Pastelui după noul calendar, preferând să rămână la cel iulian. Fapt inacceptabil pentru Papa Francisc, care propune o dată fixă și comună în care toți creștinii să sărbătorească paștele. Iar a doua duminică din aprilie, ar fi alegerea perfectă.

Papa Francis: „Trebuie să ne punem de acord. Biserica Catolică este dispusă, din timpul lui Paul al VI-lea, să adopte o dată fixă și să renunțe la prima duminică după luna plină de după echinocțiul de primăvară.”

În prezent, catolicii sărbătoresc Paștele în prima duminică după prima luna plină ce are loc după echinocțiul de primăvară. Paștele ortodocșilor însă, calculat după calendarul Iulian, cade, de cele mai multe ori, la o săptămână, două sau chiar o lună distanță de cel catolic.

Negocierile vizează o dată comună, cel mai probabil fixă, în care să sărbătorim Paștele. Iar tratativele se poartă între toate bisericile.

Francisc Dobos, purtător de cuvânt Catolici: „Zilele trecute Biserica Anglicană și-a manifestat în mod oficial deschiderea și dispoziția de a începe dialogul oficial cu biserica catolică pentru a stabili o dată comună împreună cu biserica ortodoxă. Data Paștelui este o convenție a bisericilor chiar dacă sunt calcule tradiționale.”

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei: „Nu toate bisericile ortodoxe au acceptat îndreptarea calendarului. Printre ele se numără Biserca ortodoxă Rusă, Sârbă, din Georgia, Patriarhia Ierusalimului, Biserica ortodoxă din Ucraina. Vă asigur că Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte care au acceptat calendarul gregorian vor primi cu bunăvoință o asemenea inițiativă.”

Pentru ca Paștele să fie sărbătorit simultan, trebuie ca ortodocșii, dar și catolicii să renunțe la sistemul de calcul de până acum.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*