Ultimele Știri

Ne mor medicii în spitale din cauza suprasolicitării

medici

Din cauza suprasolicitării la locul de muncă medicii ajung să se confrunte cu grave probleme de sănătate, dar reprezentanții statului ne dau tot timpul asigurări că spitalele și medicii au toate cele necesare pentru desfășurarea activității în condiții normale.

Realitatea din teren este cu totul alta. Din păcate, am observat acest lucru în cazul tragediei de la Clubul Colectiv. Incompetenții din fruntea sistemului medical românesc ne-au dat asigurări că au toate cele necesare, însă după 6 zile au cerut ajutor de urgență pentru că ne mureau copiii în spitale. Să nu uităm că am pierdut 58 de oameni. Miii de medici români au ales să plece în Occident pentru un salariu mai bine plătit, dar și pentru condițiile mult mai bune de la locul de muncă. Spitalele românești duc lipsă de medicii, iar asta poate duce la tragedii. 

Medicii devin la rândul lor victime ale acestui sistem bolnav

Doina Haţeg, o asistentă medicală de la Spitalul Municipal din Lugoj în vârstă de 59 de ani a murit după un accident vascular cerebral suferit în urmă cu trei luni, când a intrat în comă. Asistenta medicală era hipertensivă, iar pe fondul unei supărări provocate de faptul că este singură pe secţie a suferit un accident vascular cerebral care i-a fost fatal.

Lipsa de medici de la Secția de Ginecologie a Spitalului Municipal din Lugoj a determinat angajarea cu contract de prestări servicii a medicului pensionar Ioan Petrescu (69 de ani).

Contractul de prestări servicii dintre doctorul Petrescu și spitalul din Lugoj a fost încheiat pentru asigurarea gărzilor, Secția de Ginecologie funcționând cu doar doi medici angajați pe perioadă nedeterminată. Duminică seara(8 noiembrie), în timp ce era în gardă, medicul Ioan Petrescu a suferit un infarct. Din fericire, s-a intervenit rapid, iar doctorul a ajuns pe mâna cardiologilor de la Institutul de Cardiologie din Timișoara, starea lui fiind stabilă.

Anul trecut un medic angajat al Ambulanței Arad, R.Ț. (39 de ani) care se afla detașat pentru tura de zi la substația Pecica, a suferit infarct miocardic.Tânărul doctor ar fi avut un program super încărcat, nefiindu-i respectate normele de muncă stabilite prin lege. Și aici ne referim la faptul că programul „12 ore cu pauză 24 de ore sau 48” era destul de uitat, ca să nu spunem altfel, de conducerea Ambulanței.

Acestea sunt doar câteva cazuri care au ajuns în atenția opiniei publice. Sistemul medical românesc își arată hibele pe zi ce trece însă măsurile de salvare întârzie să apară. Noul ministru al Sănătății, Achimaș Cadariu, ne transmite că ”acestea sunt condițiile din România și în  acest sistem avem responsabilitatea de a ne trata pacienții noștri.” „Trăim în România.”, a subliniat acesta. 

Deci noul ministru ne spune că doar atât putem noi, atât poate face sistemul medical pentru pacienții noștrii. Medicii au atras atenția în repetate rânduri asupra situației dezastruoase din spitale, dar se lovesc de un zid numit ”manageri”. Managerii spitalelor sunt numiți în funcții pe criterii politice și reprezintă de cele mai multe ori interesul celor care îi numesc decât pe cel al oamenilor pe care îi au în subordine. Acești indivizi execută ordinele primite de la șefii lor politici, iar rezultatele le putem observa cu toții. 

4.301 absolvenţi de Medicină au susţinut în acest an examenul de rezidenţiat. Pentru 979 dintre aceştia nu există locuri sau posturi libere ca să profeseze. Locurile şi posturile sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică. Deci nu putem vorbi decât decât despre un sistem bolnav, un cerc vicios care ne-a adus în situația actuală.

Miniștrii care se perindă pe la ministerul Sănătății de mai bine de 5 ani au promis că rezolvă problema, dar totul a rămas la stadiul de promisiune. La rândul său noul ministru, Cadariu Achimaș promite să rezolve această problemă. În situația de față tinerii medici sunt nevoiți să plece în alte țări pentru a-și găsi un loc de muncă.

Citește și: Mărturie medic: Ne ia dracu pe toți! Ce ne facem în cazul unei calamități cu 2000 de victime?

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*