Ultimele Știri

Ne așteaptă un val PUTERNIC de infecții respiratorii. Veștile despre vreme anunță o lună ianuarie plină de probleme

raceala gripa

După o săptămână de ger, ploi înghețate și zăpezi, meteorologii ne dau o veste surprinzătoare. Este abia ianuarie în calendar, dar un vânticel prietenos de martie ne-a dat vineri senzația că vine primăvară.

O masă de aer cald, de origine subtropicală, va ajunge în România și va aduce, pe lângă precipitații abundente în nord, vest și centru, temperaturi cu 10 grade peste cele normale în luna lui Gerar. Asta înseamnă că un val nou de infecții respiratorii ar putea să ne facă necazuri.

Urmează cinci zile cu temperaturi de primăvară, fără nicio legătură cu prima lună din an. Se vor înregistra chiar și 12 grade în Oltenia și Muntenia, iar noaptea minimele nu vor coborî sub – 3 grade C.

Acest val de căldură vine însă cu umezeală. Iar ploile îi vor sâcâi pe cei care stau în Vest, Centru și Nordul țării. Sunt anunțate precipitații și la peste 1.800 de metri altitudine.

Nu vă bucurați, avertizează doctorii. Să nu uităm că suntem în ianuarie și că fluctuațiile de temperatură au efecte asupra stării de sănătate.

Valeria Herdea, medic pediatru: „Cu risc sunt cei mici, sub un an și vârstnicii peste 65 de ani cu afecțiuni cronice. Fluctuații de temperatură pot duce la creșterea infecțiilor respiratorii, un stres la nivelul organismului.”

De la începutul sezonului friguros, peste 45.000 de români au fost diagnosticați cu viroze respiratorii, iar trei cu gripă. Tocmai de aceea, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătății a suplimentat canitatea de vaccin gripal cu încă 143.000 de doze.

Aceste treceri vor afecta și culturile agricole.

Costel Vânătoru, inginer agronom: „Acum, majoritatea plantelor trebuiau să fie în faza de repaus, însă aceste temperaturi ridicate favorizează pornirea în vegetație a plantelor și, sigur, perturbează viața lor. Dacă temperaturile vor crește, mugurii încep să se umfle și există pericolul înghețului. Momentan suntem în stadiul de alarmă, nu de pericol.”

Elena Mateescu, INMH: „În absența unui strat protector de zăpadă, s-ar putea să avem efecte asupra viabilității culturilor în câmp și, în special, la cultura de rapiță sau orz, considerate cele mai sensibile în această perioadă.”

După 14 ianuarie, se răcește iar și astfel ajungem la regimul termic specific lui Gerar.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*