Naţiunile Unite: Insulele Falkland aparţin Argentinei

  • Adrian Marinescu
  • 30 martie 2016
  • Externe
argentina

Argentina a salutat decizia ONU de a extinde teritoriul său maritim, în ciuda disputei nerezolvate cu Marea Britanie asupra insulelor Falkland. Guvernul Argentinei sărbătorește decizia comisiei ONU prin care s-a decis extinderea teritoriului său maritim în Oceanul Atlantic de Sud cu 35 %, fiind include şi insulele Falkland în litigiu.

Ministerul de externe argentinian a declarat că apele sale teritoriale au crescut cu 1,7 milioane de km patrati (0,66 milioane de mile pătrate marine), iar decizia va fi esențială în disputa cu Marea Britanie asupra insulelor. Argentina a pierdut un scurt şi sângeros război în 1982, cu Marea Britanie după ce trupele argentiniene au confiscat arhipelagul Atlanticului de Sud , pe care latinoamericanii îl  numesc Malvine. 

„Aceasta este o ocazie istorică pentru Argentina, deoarece am făcut un salt uriaș în delimitarea limitei exterioare a platoului nostru continental”, a declarat ministrul de externe Susana Malcorra . „Acest lucru reafirmă drepturile noastre de suveranitate asupra resurselor platoului nostru continental.”, a completat aceasta.

Exploatarea petrolului aduce milioane de dolari anual în economia insulelor Falkland,  de aici şi dârzenia Marii Britanii în disputa cu Argentina. Insulele Falkland sunt pe plan intern de auto-guvernare, dar Marea Britanie este responsabilă pentru apărarea sa și afacerile externe. Guvernul britanic spune că locuitorii insulelor nu poate fi forțaţi să accepte suveranitatea argentiniană împotriva voinței lor. Guvernul Insulelor Falkland, a declarat luni că aceasta a cerut  o clarificare din partea guvernului britanic privind implicaţiile ce pot apărea în urma deciziei ONU.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *