Ultimele Știri

Natalitatea României, sub pragul de alarmă

Natalitatea în România a scăzut alarmant. Dacă în anii 90 o femeie năştea în medie doi copii, astăzi cifra s-a înjumătăţit.

natalitate

Unul dintre motivele pentru care natalitatea în România a scăzut sub pragul de alarmă este şi acela că femeile îşi canalizează mare parte din energie pentru reuşita în carieră. Nici veniturile pe cap de locuitor din ţară nu încurajează natalitatea.

Statisticile arată că dacă la începutul anilor 90 o femeie năştea în medie doi copii, astăzi media s-a înjumătăţit.Tendinţa este aceeaşi la nivel global. Rolul femeii în societatea de astăzi este însă altul.

‘La începutul sec XX, la nivelul României valoarea indicatorului era de 5,9 copii la o femeie în perioada fertilă. Acest indicator a scăzut substanţial pe parcursul secolului XX. În anul 1990, valoarea indicatorului era 2,2, dar alarmant este că în 2014 la nivelul României indicatorul era egal cu 1,4’, explică Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Național de Statistică.

Aceste cifre se traduc printr-o scădere a populaţiei. În acelaşi timp se conturează şi o problemă socială – natalitatea este în creştere doar în comunităţile sărace. Aceşti copii reprezintă o provocare pentru medici. Puţini dintre ei reuşesc însă să supraviețuiască.

Mortalitatea este de aproape trei ori mai mare decât media europeană, iar cea mai ridicată rată a natalităţii a fost înregistrată anul trecut în centrul ţării şi cea mai scăzută în Oltenia. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*