NASA, în alertă: ”E o problemă cronică a societăţii pentru următorii 100 de ani”

NASA se află în stare de alertă după ce a descoperit că, în ultimii zeci de ani, încălzirea s-a accelerat într-un ritm nemaivăzut de 1.000 de ani. Cercetătorii afirmă că este greu de crezut că vom putea ține în frâu acest fenomen.

Fiecare lună, începând cu octombrie 2015, a venit cu un nou record, acesta culminând cu luna iulie a acestui an. Deja anul acesta temperatura medie globală a crescut cu 1,38 grade Celsius faţă de cea din secolul XIX, apropiindu-se periculos de mult de limita maximă stabilită, de 1,5 grade Celsius, agreată printr-un acord semnat anul trecut la Paris, scrie Rador.

„Este fără precedent în 1.000 de ani. Nu există nicio perioadă care să fi trecut prin acest trend (…)”, a mai spus omul de ştiinţă.

Pentru a menţine încălzirea globală în limita a 1,5 grade Celsius, trebuie ca emisiile de dioxid de carbon să fie urgent şi semnificativ micşorate. „Ceea ce este foarte puţin probabil (să se întâmple – n.red.)“, explică Gavin Schmidt.

Gavin Schmidt este de părere că există riscul de 99% ca 2016 să fie cel mai fierbinte an din istorie. În acest moment, recordul este deţinut de 2015, care l-a „preluat” de la 2014.

„Trendul pe termen lung este cel care ar trebui să ne îngrijoreze şi nu există dovezi că acesta va trece. Dimpotrivă, există destule care să ne facă să credem că se va menţine”, mai spune omul de ştiinţă. „Nu există pauză în această încălzire a temperaturilor. Cei care cred că procesul încălzirii se va opri văd lumea în roz. E o problemă cronică a societăţii pentru următorii 100 de ani”, mai afirmă Schmidt.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *