(VIDEO) Munteanu, despre ONG-urile care i-au cerut retragerea: ”Nişte indivizi care primesc bănuţi. Nu le e ruşine?”

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a criticat, vineri, organizaţiile non-guvernamentale care au cerut PNL retragerea sa din cursa electorală, el afirmând că ”vin trei indivizi care primesc nişte bănuţi de nu ştiu unde şi sunt nemulţumiţi că nişte bugete acum o să dispară şi spun că vorbesc în numele Bucureştiului”. Marian Munteanu a spus că îl ”amuză” criticile societăţii civile.

”Tot sunteţi cu netul, puneţi mâna şi citaţi netul şi vedeţi ce declarau congresmeni americani. Pentru că asta am făcut, să duc ţara asta în UE şi în NATO şi vin trei indivizi care primesc nişte bănuţi de nu ştiu unde şi sunt nemulţumiţi că nişte bugete acum o să dispară şi ei spun că vorbesc în numele Bucureştiului. Nu le e ruşine puţin?”, a comentat Munteanu.

Marian Munteanu a afirmat că sunt multe ONG-uri care îl susţin. ”Îmi dau seama că valul de reacţii din partea unui anumit segment al societăţii civile, reprezentat de vreo 20-30 de ONG-uri foarte active şi foarte bine finanţate, a creat un oarecare cutremur local, în zonele internetului. Sper să nu vă demobilizeze acest lucru”, a spus Munteanu.

El a spus că, personal, nu îl demobilizează acest atac din partea societăţii civile, ci îl amuză, pentru că se vehiculează prostii.

”Indică o spaimă, spaima că oamenii îşi dau seama că este foarte probabil ca PNL, în această formulă, să câştige tot, toate sectoarele, Primăria Generală. Cred că oamenii vor înţelege, mai clar, cât de mizerabile sunt anumite zone în care, în pofta de a obţine anumite beneficii, şi îi imaginează că ei reprezintă totul în ţara asta şi că reprezintă tot şi cuvântul lor”, a afirmat candidatul PNL.

El a spus că societatea civilă este un organism mult mai vast.

”Societatea civilă este un organism mult mai vast, sunt zeci de mii de oameni care activează în diferite zone, preocupaţi de mai binele acestui oraş şi am convingerea că în număr mare vor susţine această iniţiativă”, a spus Munteanu.

”Sunt un partener corect şi, ştiu că sunt zvonuri, dar orice s-ar face, niciodată nu voi face nimic împotriva dumneavoastră”, a mai declarat Marian Munteanu.

Marian Munteanu a declarat că este ”un om independent, un candidat independent pe listele PNL”.

”Ceea ce vreau să ştiţi cu siguranţă este că sunt un om loial şi corect, şi că, prin venirea mea, nimic din gândirea, logica şi activitatea PNL nu vor fi modificate, ci voi încerca să aduc un spor la această organizaţie puternică”,  a spus Munteanu.

El a precizat că a semnat adeziunea la partid din momentul în care şi-a dat cuvântul. ”Am semnat adeziunea necesară la PNL”, a spus Munteanu, adăugând că este membru al PNL.

Marian Munteanu a făcut aceste declaraţii la sediul PNL Sector 1, unde a semnat adeziunea la partid.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) consideră că, prin susţinerea candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, PNL compromite valorile fundamentale ale liberalismului şi afectează imaginea României, asumându-şi politicile extremismului.

”Grupul pentru Dialog Social consideră că Partidul Naţional Liberal este liber, desigur, să nominalizeze pe cine doreşte la candidatura pentru Primăria Generală a Capitalei. Dar el trebuie să ştie totodată că, în felul acesta, compromite valorile fundamentale ale liberalismului, propunând electoratului Capitalei un candidat care nu are nimic în comun cu ele. Mai grav însă este că, făcând o astfel de alegere, el îşi asumă consecinţele politice ale unei nominalizări incompatibile cu reperele de la care se revendică în clipa de faţă România”, se arată într-un comunicat al GDS.

”E nefiresc ca, prin opţiunea făcută de PNL, drumul pe care l-a parcurs România în aceşti 26 de ani să ne ducă înapoi, la reabilitarea politicilor naţionaliste şi fundamentaliste din interbelic, la izolaţionism, antioccidentalism şi xenofobie. Socotim de aceea că alegerea PNL angajează nu numai viitorul politic al partidului care a făcut-o, ci deopotrivă imaginea României. Ca membru în cadrul Partidului Popular European, PNL este obligat să combată politicile extremismului, iar nu să şi le asume, aşa cum o face prin această candidatură”, se arată în comunicat.

”De aceea GDS consideră că în aceste momente este extrem de important să ne reafirmăm ataşamentul faţă de valorile ce definesc o societate deschisă. Candidatura lui Marian Munteanu nu poate decât să le submineze şi să le compromită. Reacţia noastră publică fermă este modalitatea de a le apăra”, se mai arată în comunicat.

Joi, mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Institutul de Politici Publice (IPP), Societatea Academică Română (SAR), Romani Criss şi ACCEPT, au dat publicităţii un ”Apel pentru democraţie şi valori europene”, în care cer PNL retragerea candidaturii lui Marian Munteanu pentru Primăria Capitalei.

Semnatarii fac apel către conducerea Partidului Naţional Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului Bucureşti considerând această nominalizare ”o ofensă adusă valorilor democratice ale societăţii în care trăim”.

Marian Munteanu ”a avut şi are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată. Promovează un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice şi chiar constituţionale”, subliniază semnatarii.

”Doar cu aceste motive în minte, şi cu îngrijorarea că prin promovarea unei astfel de persoane într-o asemenea candidatură unde poate să îşi expună ideile nocive ce pot să producă tulburări ireparabile în straturile sociale, etnice, confesionale şi nu numai din societate românească cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu”, se arată în apel.

Semnatarii atrag atenţia că, prin insistarea cu această candidatură, România riscă să intre într-o spirală izolaţionistă ce poate avea consecinţe foarte grave pentru democraţia românească.

Apelul este semnat de Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România, Centrul FILIA, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Socială şi Studii, Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, ACCEPT, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda, a declarat, vineri, că Marian Munteanu este candidatul pe care PNL şi-l asumă în totalitate, pentru că înseamnă libertate, este un bun român, şi le-a cerut ”celor care îl acuză de lucruri care sunt în contradicţie cu legea să aducă dovezi”.

”Urmărim foarte atent, monitorizăm foarte atent această reacţie virulentă, negativă în cea mai mare parte, asupra unui om. Nu judec, fiecare cu mintea lui. Am văzut acuzaţii din afara legalităţii. Candidatul  nostru a fost acuzat că este în afara legii (…) Din punctul meu de vedere, Marian Munteanu este candidatul pe care PNL şi-l asumă în totalitate, cu toate chestiunile pe care unii încearcă să dea o anumită interpretare acum”, a spus Cezar Preda.

El a precizat că, pentru PNL, ”Marian Munteanu înseamnă libertate”.

”Dacă libertate este un lucru pe care lumea l-a uitat în 1990 şi nu îl mai descoperă în 2016, cel puţin de două luni de zile, de la decizia Curţii Constituţionale, toată lumea vorbeşte de libertate şi drepturile noastre. În ceea ce priveşte acuzele de naţionalism şi de extremism, mă cunoaşteţi, şi eu sunt naţionalist, îmi iubesc ţara, am şi eu accente de intoleranţă ca orice om, dar dacă nu am încălcat legea, nu sunt decât un bun român”, a mai spus Preda.

El a precizat că Marian Munteanu este un bun român. ”Cei care îl acuză de lucruri care sunt în contradicţie cu legea să aducă dovezi, pe lege, nu pe cuvinte, pe expresii”, a adăugat el.

Marian Munteanu este al treilea candidat propus de PNL la Primăria Capitalei, după Cristian Buşoi şi Ludovic Orban.

Marian Munteanu (53 de ani) a participat activ la Revoluţia din 1989 şi a înfiinţat, pe 23 decembrie 1989, Liga Studenţilor, organism pe care l-a condus până în 1991, când şi-a terminat studiile. A fost lideril cel mai proeminent al manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii ce au început în primăvara anului 1990 până la reprimarea lor brutală în iunie 1990.

Pe 13 iunie, Marian Munteanu a fost arestat, eliberat, iar pe 14 iunie a fost bătut cu bestialitate de un grup de mineri, unul dintre ei intenţionând chiar să-l decapiteze.

Pe plan politic, Munteanu a intenţionat să candideze la alegerile prezidenţiale din 2000, cu sprijinul Alianţei Naţionale, partid rezultat din fuziunea dintre PUNR şi Partidul Naţional Român, o formaţiune înfiinţată de către fostul director al SRI, Virgi Măgureanu, însă s-a despărţit la scurtă vreme de această formaţiune.

În urmă cu trei luni, Florin Zamfirescu, Marian Munteanu şi Florin Colceag au înfiinţat Grupul Pentru România (GPR). ”Obiectivul fundamental al GPR este să elaboreze un proiect de ţară pentru România care să asigure restabilirea drepturilor de proprietate a românilor asupra ţării lor şi să apere valorile identitare ale civilizaţiei româneşti. Au fost prezenţi Cezar Avramuţă, Virgil Bălăceanu, Constantin Cojocaru, Florin Colceag, Dinu Criste, Avram Fiţiu, Ion Puşcaşu şi Florin Zamfirescu. Şi-au exprimat disponibilitatea de a participa şi Dinu Giurescu, Ilie Bădescu, Dan Puric'”, declara atunci Florin Zamfirescu. Potrivit acestuia, scopul grupului este ”salvarea României”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *