Ultimele Știri

Muniţia folosită de militanţii ISIS provine din 21 de state, inclusiv România

O analiză a cartușelor folosite de militanții islamici care au ocupat o parte din sudul Siriei şi o mare parte din nordul Irakului, arată că cea mai nouă muniție folosită în luptă este de origine americană. China și Uniunea Sovietică au fost identificate ca fiind cele mai mari surse de producere a munițiilor, dar cu gloanțe făcute acum 25 de ani.

Grupul de cercetare a conflictelor şi armamentelor (Conflict Armament Research) a analizat originea a peste 1700 cartușe de calibru mic colectate din zonele de conflict din Siria şi Irak, unde ISIS acţionează.

Munițiile au fost colectate din două locații din nordul Siriei ( Gatash și Avdoké ), în luna iulie şi în două locaţii din nordul Irakului (Munții Sinjar și o locație între Al Kuweyr și Hawerah), în luna august.

map-2

În ambele ţări Siria și Irak, echipa CAR a cooperat îndeaproape cu kurzi Peshmerga, forțele de auto – apărare, care le-a permis să adune material de la fostele posturi controlate de statul islamic.

Grupul CAR a documentat în total dovezi despre muniție fabricată în 21 de țări, cu date de producție variind între 1945-2014.

Cele mai multe muniții au fost produse, între anii 1970-1980,  şi în jurul anului 2000, cel mai frecvent au fost fabricate în China, Serbia, Uniunea Sovietică / Rusia şi SUA.

Cele mai multe cartuşe recuperate în Siria este ” predominant de producție chineză sau rusă” și datează din anii 1970 și ’80. Cartușele colectate în Irak, prin comparație, sunt, în principal fabricate în SUA. Cartuşele sunt de calibru 5.56×45 mm, necesare pentru armele de asalt M16 şi M4 din dotarea armatei americane. În timpul invaziei conduse de SUA în Irak, forțele de apărare și de securitate ale țării au fost înarmate cu aceste arme.

tablet

Aproape 20 la suta din toate cartușele examinate au fost produse în Statele Unite în timpul invaziei americane, când Washingtonul a crescut capacitățile militare din Bagdad, după alungarea lui Saddam Hussein.

În urma acestei investigaţii a reieşit că muniţiile provin din 21 de state printre care şi ţara noastră.  Majoritatea cartuşelor recuperate de investigatori provin din China, Uniunea Sovietică/Rusia, SUA( predominant în nordul Irakului), Serbia şi România.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*